vineri, 26 octombrie 2007

50 la suta din banii capsunarilor ajung in mediul rural

Potrivit datelor Fondului International pentru Dezvoltare Agricola, sumele trimise in tara de cetatenii romani care lucreaza in strainatate au cumulat 4,7 miliarde de dolari la nivelul anului trecut, avand o pondere de 3,9% in Produsul Intern Brut. In 2008, valoarea banilor trimisi in tara de romanii care lucreaza in strainatate va ajunge la 6 miliarde de euro, potrivit estimarilor analistilor Bancii Comerciale Romane. Peste 50% din banii proveniti de la romanii care lucreaza in strainatate sunt orientati spre mediul rural.
Nu numai in Romania, ci si in Albania si Republica Moldova ponderea sumelor trimise din strainatate catre regiunile rurale este la fel de mare, potrivit unui studiu realizat recent de Fondul International pentru Dezvoltare Agricola din cadrul Organizatiei Natiunilor Unite, in colaborare cu Banca Inter-Americana pentru Dezvoltare, intitulat "Sending money home: Worldwide remittance flows to developing countries".
Cetatenii din statele europene emergente care lucreaza in strainatate au trimis in 2006 in tarile de provenienta peste 50 miliarde de dolari.
Intre principalii destinatari ai fondurilor provenite de la persoanele care lucreaza in strainatate se mai numara, alaturi de Federatia Rusa si Romania, tari precum Moldova, Polonia si Ucraina, unde aceste sume au o pondere de aproape 20% in venitul pe cap de locuitor. La nivelul Europei, sumele transferate din strainatate reprezinta 11% din venitul pe cap de locuitor, 2% din PIB si 3% din valoarea exporturilor.
www.romanialibera.ro

Articol aparut in Romania libera, miercuri, 24 octombrie 2007

Niciun comentariu: