duminică, 6 ianuarie 2008

Taxe suplimentare pentru importurile din tari cu poluare



Taxe suplimentare pentru importurile din tari cu poluare

* Comisia Europeana va propune taxarea importurilor in functie de pretul cerut pentru drepturile de emisie de carbon.

* UE vrea sa diminueze cu 20% emisiile de gaze poluante pâna in anul 2020, raportat la nivelurile inregistrate in anii '90.

Romulus Cristea
In cadrul propunerilor referitoare la combaterea efectelor produse de schimbarile climatice, care vor fi prezentate in aceasta luna, Comisia Europeana (CE) va analiza oportunitatea introducerii unei noi taxe suplimentare pentru importurile din tari care nu indepliesc normele UE privind poluarea.
Reprezentantii CE care sustin propunerea, apreciaza ca noua taxa vamala ar asigura conditii similare de operare pentru companiile care importa bunuri din alte tari si producatorii din UE, care se confrunta cu penalizari severe in cazul depasirii nivelului admis al emisiilor de gaze poluante, informeaza Reuters.
Cota de poluare
Protocolul de la Kyoto privind mediul (negociat in decembrie 1997 de catre 160 de tari) obliga tarile semnatare sa adopte masuri de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera cu cel putin 5,2% sub nivelul emisiilor din 1990. Prevederile protocolului se aplica pentru perioada 2008 - 2012. Uniunea Europeana s-a angajat sa reduca un procent de 8%. Fiecare unitate industriala a fost nevoita sa prezinte o evaluare a emisiilor din ultimii ani si sa faca o evaluare pentru perioada 2007- 2012. In functie de aceste estimari, verificate de reprezentantii de la Bruxelles, fiecare tara va primi cota de dioxid de carbon pe care are voie sa o emita in atmosfera.
China, India sau Statele Unite nu au convenit inca asupra asupra unui program obligatoriu de reducere a emisiilor de gaze poluante, spre deosebire de Uniunea Europeana care are un program in acest sens.
Noile reglementari ar putea fi incluse intr-un set de propuneri implementat dupa anul 2012, vizând aspecte precum modificarea limitelor nationale de emisii de gaze cu efect de sera si subventionarea productiei de energie nepoluanta. Uniunea Europena vrea sa diminueze cu 20% emisiile de gaze poluante pâna in anul 2020, raportat la nivelurile inregistrate in anii '90.
Taxarea vamala
Proiectul de document, citat de Reuters, mentioneaza despre companiile care importa bunuri pe teritoriul celor 27 de state comunitare din tari care nu implementeaza standarde similare privind emisiile de gaze poluante, ca vor fi obligate sa cumpere drepturi europene de emisie.
Romania a reusit sa negocieze, in cadrul Protocolului de la Kyoto la un nivel foarte bun, luand ca an de referinta 1989, perioada in care tara noastra avea industrie energofaga, si nu 1990 asa cum s-a intamplat cu celelalte tari. Romania detine o cota de 250 de milioane de tone de gaz echivalent dioxid de carbon, fata de 147 de milioane de tone cat polueaza in prezent.
Propunerea de introducere a taxelor vamale suplientare va necesita sustinerea statelor comunitare. Astfel, se prevede taxarea importurilor in functie de pretul perceput pentru drepturile de emisie de carbon in Europa si de cantitatea de gaze poluante produse la fabricarea bunurilor respective, in afara UE.

Articol aparut in Romania libera din 7 ianuarie 2008

Niciun comentariu: