marți, 19 februarie 2008

Proiectele de investitii straine depasesc 8 miliarde de euro




» Romania va atrage si in acest an investitii straine totale directe de aproximativ 7 miliarde euro, la un nivel apropiat de cel inregistrat in 2007, mentinandu-se, conform aprecierilor reprezentantilor Agentiei Romane pentru Investitii Straine (ARIS), trendul ascendent in ceea ce priveste proiectele greenfield. Conform precizarilor Bancii Nationale a Romaniei, investitiile straine in Romania au atins in 2007 nivelul de 7,076 miliarde euro.

"Bilantul anului 2007 ne arata ca portofoliul de proiecte ARIS cuprinde 99 de proiecte in valoare de peste 8 miliarde euro, cu un impact social de aproximativ 48.000 noi locuri de munca, in care sunt incluse atat proiecte mari ce depasesc valoarea de 100 milioane euro, cat si proiecte cu o valoare mai mica, dar semnificative din punct de vedere al valorificarii potentialului sectorial", a precizat ieri Monica Barbuletiu, vicepresedinta Agentiei Romane pentru Investitii Straine (ARIS).
Un combinat siderurgic de 5 miliarde euro

Alte trei mari proiecte care ar putea fi derulate in Romania in anii urmatori ar putea atrage 8,45 miliarde euro, dezvoltarea investitiilor fiind programata pe o perioada de cativa ani. Firma austriaca Voestealpine intentioneaza sa construiasca un combinat siderurgic integrat, cu o valoare de investitie de 5 miliarde euro. Dezvoltarea proiectului urmeaza sa se faca pana in 2012 in Romania sau in Ucraina. Alte doua investitii, una de aproximativ 3 miliarde euro si una de 450 milioane euro, dar despre care nu au fost oferite amanunte, ar urma sa se adauge la portofoliul de proiecte ARIS.
In primele luni ale anului trecut, numarul de societati comerciale cu participare straina la capital nou-inregistrate a crescut cu 29,1%, iar capitalul social subscris de societatile comerciale noi a crescut cu 101,3% comparativ cu perioada similara a anului trecut.Pe langa proiecte mari precum Renault Technologie, Delphie Diesel, Honsel, Nokia, Ericsson, ARIS a mai anuntat si alte proiecte de investitii: Pirelli Ambiente Technology, in domeniul componente auto – 25 milioane euro; BYD China, in domeniul componentelor electronice si IT – cu un proiect de 20 milioane euro; compania belgiana Walkens – cu 5 milioane euro, in domeniul imprimeriei si materialelor publicitare; Hirschmann – 5 milioane euro, in domeniul cablajelor auto; Helvoet, din Belgia – cu 3 milioane euro – in domeniul echipamentelor si dotarilor unitatilor medicale.

Nokia nu a beneficiat de facilitati fiscale

Referitor la investitia Nokia de la Jucu - Cluj, Monica Barbuletiu, vicepresedinta ARIS, a afirmat ieri ca Nokia nu a primit nici un fel de facilitati fiscale, singurele beneficii acordate producatorului de telefoane mobile fiind cele specifice unui parc industrial. "Parcul industrial are toate facilitatile, respectiv drumuri si utilitati. Parcul Tetarom nu s-a facut pentru Nokia. Sunt multe companii in acel parc care au beneficiat de aceleasi facilitati, unele dintre acestea fiind in zona dinainte de sosirea Nokia", a mentionat Barbuletiu. Suprafata parcurilor industriale din Romania ar trebui sa fie mai mare cu cel putin 50% decat in prezent pentru a acoperi cererile din partea companiilor straine pentru constructia de unitati de productie, potrivit reprezentantilor ARIS. In prezent, in Romania exista 41 de parcuri industriale, care totalizeaza circa 1.500 hectare. In conditiile in care exista un numar tot mai mare de solicitari din partea investitorilor straini pentru amplasamente si terenuri cu suprafete mari de peste 100 de hectare care sa dispuna de acces la retelele de utilitati si luand in considerare faptul ca suprafata unora dintre parcurile industriale existente nu acopera solicitarile investitorilor, ARIS intentioneaza sa porneasca o campanie de sensibilizare a autoritatilor locale in vederea extinderii retelei de parcuri industriale si a terenurilor care vor putea fi puse la dispozitia acestora.

Articol aparut in ziarul Romania libera din 20 februarie 2008
http://www.romanialibera.ro/

Niciun comentariu: