miercuri, 27 februarie 2008

Statul trebuie sa recupereze 27 milioane euro de la Ford




Decizia CE da unda verde afacerii Ford

ROMULUS CRISTEA


Afacerea Ford a fost deblocata ieri dupa ce Comisia Europeana a calculat cuantumul ajutorului de stat de care ar fi beneficiat grupul american. Suma, de 27 milioane de euro, urmeaza sa fie recuperata de la Automobile Craiova, spun specialistii. Premierul Calin Popescu Tariceanu, vizibil enervat de interpretarea CE, a sustinut ca Rom]nia nu a acordat un ajutor de stat ilegal, ci unul “regional”. “Adica ce vrea Comisia sa fabrice Rom]nia?...Unii sa fabrice avioane si automobile si noi obiecte traditionale din lemn?”a intrebat retoric premierul. Tariceanu nu a reusit insa sa lamureasca exact cum se va recupara suma considerata ajutor de stat. Expertii spun insa ca cea mai simpla solutie va fi ca Ford sa returneze banii, in calitate de actionar majoritar al “datornicului” Automobile Craiova, pentru a rezolva chestiunea. Grupul american Ford Motors a interpretat decizia CE ca o unda varde data finalizarii preluarii uzinei din Craiova.
Statul trebuie sa recupereze 27 milioane euro de la Ford
* Ford Europa a fost multumita de decizia Comisiei Europene, prin care se anunta finalizarea investigatiei.
* Decizia comisiei însemna practic deblocarea privatizarii, care poate fi finalizata in scurt timp.
* Achizitia fabricii va fi incheiata dupa adoptarea legii speciale pentru privatizarea Automobile Craiova.
Comisia Europeana (CE) a cerut autoritatilor romane sa recupereze 27 de milioane euro de la Automobile Craiova. Decizia este urmarea unei investigatii demarate de CE in octombrie 2007 si al carei obiect a constat in verificarea conditiilor de vanzare a fabricii de la Craiova catre Ford, existand suspiciunea unui posibil ajutor de stat acordat in procesul de privatizare.

Ford a preluat actiunile detinute de stat la Automobile Craiova, reprezentand 72,4% din capital pentru 57 milioane de euro. Contractul de privatizare a Automobile Craiova cu grupul Ford a fost semnat de autoritatile romane in septembrie anul trecut. Compania americana s-a angajat la investitii directe de 675 milioane euro pentru modernizarea uzinei si la suplimentarea numarului de angajati.

Investigatie finalizata
CE a concluzionat ca Automobile Craiova a primit de la statul roman un ajutor ilegal in valoare de 27 milioane euro, dupa ce s-a constatat ca Romania a impus o serie de conditii si care vizau asigurarea unui anumit nivel de productie si ocupare a fortei de munca, acceptând în schimb un pret de vânzare mai mic

Realizarea unui nivel mai ridicat de productie si de ocupare a fortei de munca pentru Automobile Craiova prin vânzarea conditionata si, avand ca posibil rezultat obtinerea unor venituri mai mici de catre statul român reprezinta ajutor de stat. Pentru a impiedica întreprinderile sa beneficieze de avantaje considerate neloiale fata de concurenta, nu se pot acorda ajutoare decât în conditii foarte stricte. În cazul acestei privatizari, comisarii europeni au constatat ca nu se aplica niciuna dintre conditiile acceptate si, prin urmare, ajutorul este incompatibil cu piata comuna.

Comisarul european pentru Concurenta, doamna Neelie Kroes, a precizat in legatura cu situatia de la Automobile Craiova: „Impunerea de conditii în ceea ce priveste o privatizare duce, de regula, la scaderea pretului de vânzare, astfel încât statul pierde venituri, iar activitatea privatizata dobândeste un avantaj selectiv. Comisia sprijina dezvoltarea regionala, însa acest lucru nu trebuie sa duca la denaturarea concurentei“.

Premierul Calin Popescu Tariceanu a criticat decizia comisarilor europeni, dar a mentionat ca ajutorul de stat va fi redus cu 27 de milioane euro si practic, a fost deblocata privatizarea. „Comisia apreciaza ca ar fi vorba de un ajutor de stat, dar, în fapt, noi am avut o singura oferta, cu un pret. Era mai bine sa vindem uzina pentru a produce hartie igienica sau a construi un complex de magazine? Când toata Europa vorbeste despre locuri de munca, se considera ca noi distorsionam competitia. Ce vrea Comisia, noi sa producem nasturi, iar altii avioane si automobile ?", a spus Tariceanu.

Finalizarea privatizarii

Practic, decizia CE da unda verde privatizarii Automobile Craiova. „Privatizarea Automobile Craiova cu grupul Ford va fi finalizata, iar Parlamentul va da, saptamâna viitoare, votul final asupra Legii de privatizare“, a declarat ministrul pentru Relatia cu Parlamentul, Mihai Voicu, membru al comisiei de privatizare, citat de Mediafax. El a precizat ca reprezentantii Ford se vor întâlni, joi, la Prefectura judetului Dolj, cu autoritatile locale, pentru a stabili detaliile legate de începerea procesului de productie la Automobile Craiova.
„Automobile Craiova e controlata acum de Ford care ar trebui sa finanteze producatorul de autovehicule din Craiova cu 27 milioane euro si pe care fabrica ar trebui sa-i transfere statului, a adaugat Gabriel Biris, analist financiar.
Ford Europa a fost multumita de decizia Comisiei Europene, prin care se anunta finalizarea investigatiei deschisa în cazul privatizarii Automobile Craiova, permitând astfel continuarea procedurilor necesare în vederea cumpararii uzinei“, se intr-un comunicat al companiei.
Articol aparut in ziarul Romania libera din 28 februarie 2008
http://www.romanialibera.ro/

Niciun comentariu: