miercuri, 2 aprilie 2008

Maglavid imobiliar in comuna Sohatu

SATENII ASTEAPTA TRAMVAIUL SI MILIARDELE
De cateva zile locuitorii comunei Sohatu, majoritatea agricultori-pensionari, traiesc cu speranta ca, in curand, investitiile unei importante companii de dezvoltare imobiliara din Spania le va schimba viata. Conform relatarilor din presa spaniola,Grupul Menchero a anuntat ca are intentia sa investeasca 1,6 miliarde euro intr-un macroproiect imobiliar la Sohatu care sa cuprinda 54.000 locuinte,122 de edificii logistice si 4.480 de spatii industriale. Proiectul, confirmat si de autoritatile locale,a condus la o adevarata isterie imobiliara, agentiile de profil anunatndu-si intentia de a cumpara mari suprafete de teren agricol in zona, ceea ce a condus, comparativ cu un an-doi in urma, la marirea de aproape cinci ori a pretului hectarului de teren.
» Cel mai mare proiect imobiliar din Europa de Est prevede construirea unei zone industriale si rezidentiale la 40 km de Bucuresti.
» Satenii nu stiu mai nimic de proiectul Grupului Menchero, dar au aflat repede ca pot cere mai multi bani pe terenuri.
» Mii de spatii industriale si zeci de mii de locuinte ar putea fi construite intr-o comuna cu majoritatea locuitorilor pensionari.

De cand spaniolii de la grupul Menchero au anuntat o investitie de 1,6 miliarde euro intr-un imens proiect imobiliar ce se va dezvolta in comuna Sohatu, nelinistea s-a strecurat printre localnicii micii localitati calarasene. Desi satenii n-au inteles prea bine cine si ce investitie va face in localitate, cu siguranta au priceput ca valoarea terenurilor lor a crescut brusc si indemnul care circula din gura in gura prin sat este "Nu va mai grabiti sa vindeti". De cateva zile, dupa anuntul aparut in presa spaniola referitor la macroproiectul imobiliar, samsarii de imobiliare dau tarcoale pe la Sohatu si cauta sa cumpere suprafete mari de terenuri la preturi care ii fac pe localnici sa viseze la o bunastare viitoare nesperata.
>>Teren de cinci ori mai valoros
Terenul agricol din zona Sohatu se vindea in urma cu doi ani la un pret de aproximativ 2000-2300 euro/hectar. Anul trecut, cativa investitori turci, cumparand cateva suprafete mai intinse in satul Progresul (apartinand tot de comuna Sohatu), au ridicat pretul la circa 7000-8000 euro/ hectar, iar de curand, dupa lansarea informatiei privind masiva investitie spaniola din zona, taranii spun ca nu se vor mai lasa induplecati sa vanda fara 10.000 euro/ha."Am doua hectare de teren agricol, dar nu stiu daca o sa vand. Azi dimineata am auzit pe la primarie spunandu-se ca nu ar mai fi bine sa ne grabim sa vindem terenurile pentru ca o sa vina niste investitori si s-ar putea sa obtinem 10.000 euro/ha. Anul trecut, se putea cumpara teren si la 8000 lei/ha, iar in ultimele luni unii au vandut si cu 30.000 lei/ha", ne-a spus serban Marin, fierar-potcovar in comuna Sohatu si reprezentant al romilor din localitate. L-am intrebat pe potcovarul serban daca stie despre investitia celor de la Menchero, insa acesta considera ca este doar un zvon: "Suntem in perioada electorala si se lanseaza zvonuri pentru ca oamenii sa fie de partea unora sau a altora. stiu sigur ca nici un spaniol nu a cumparat vreun metru patrat de teren la Sohatu, ci doar niste turci, si aia pe undeva pe la padure, la Progresu’". Alti sateni, printre care si Petrica Ivan, chiar daca nu stiau nimic despre investitie, il contraziceau pe serban, afirmand ca, "daca primarul a spus ca va fi in zona o investitie imobiliara, atunci asa este, chiar daca inca nu s-a vandut nici o palma de teren".
>>54.000 de locuinte intr-o comuna cu 3.550 de locuitori
La inceputul acestei saptamani, ziarul spaniol El Mundo anunta intentia Grupului Menchero de a investi 1,6 miliarde euro intr-un macroproiect imobiliar dezvoltat in Romania. Zona aleasa de investitori: o mica localitate aflata la aproximativ 40 de kilometri de Bucuresti, in comuna Sohatu din judetul Calarasi. Proiectul prevede investitii masive pe o suprafata de peste 2.800 ha, incluzand zone sociale si spatii verzi. Prin acest proiect, primul de asemenea amploare al Menchero in afara Spaniei, compania are in vedere exportarea unui model de afaceri existent deja la Borax-Toledo. In zona Sohatu s-ar dori construirea de mari suprafete industriale care sa promoveze aparitia de noi locuri de munca, simultan creandu-se zone rezidentiale, utilitati si servicii, astfel incat viitorii lucratori sa poata sa locuiasca intr-o casa cu standarde moderne, aflata in imediata vecinatate a locului de munca. De asemenea, un proiect de o asa dimensiune vizeaza si rezolvarea problemelor de infrastructura, realizarea unor conexiuni directe cu reteaua de cale ferata si principalele drumuri nationale sau judetene din zona. Pentru rezolvarea unor probleme energetice, macroproiectul prevede instalarea de panouri solare care se estimeaza ca vor suplini 60% din consumul de electricitate si vor reduce impactul asupra mediului.La terminarea proiectului, la Sohatu vor fi, conform celor anuntate de presa spaniola, 54.000 de locuinte, 122 de edificii logistice si 4.480 de spatii industriale. La o asemenea dimensiune, probabil va trebui determinata o migrare de populatie, avand in vedere ca in toata comuna Sohatu sunt 3.550 de locuitori, majoritatea pensionari aflati la limita subzistentei si care supravietuiesc exclusiv din activitati agricole. La Sohatu se cultiva cereale, legume si se cresc animale, in special porci, pe panoul de bun venit in localitate fiind reprezentate la loc de cinste un stiulete de porumb si un porc din metal galben.
>>Tramvaiul trece pe la Tufanul lui Talpoi
In ziarul local, Iulian Dimitrica, primarul din Sohatu, a dat o declaratie privind investitia celor de la Menchero si vorbeste despre acest proiect ca fiind unul similar dezvoltarii unui orasel: "Avem un studiu de fezabilitate pentru alimentarea cu gaze si speram ca in 2009 sa fie gata, pentru ca avem mari posibili investitori. Un om de afaceri spaniol doreste sa faca o investitie si este dispus sa finanteze acest proiect de alimentare cu gaz, pentru ca doreste sa faca un orasel, cu 10.000-15.000 de locuri de munca. E un proiect foarte mare, cred ca cel mai mare din Europa de Est. Oraselul va cuprinde o zona industriala, locuinte, parcuri, spital, liceu, zona verde si tramvaie. Daca reusesc ca acesti investitori sa ramana aici, pot sa spun ca este o sansa de unu la un milion pentru Sohatu. Oraselul va avea o intindere de aproximativ 2.000 de hectare". Conform informatiilor primite de la angajatii din cadrul Consiliului Local Sohatu, oraselul va fi construit undeva prin zona cunoscuta de localnici ca Tufanul lui Talpoi, de la numele dat unui secular copac ocrotit de lege, infipt in mijlocul unui camp agricol. Tramvaiele despre care vorbeste domnul primar in articolul din ziarul local probabil vor circula prin aceasta zona aflata la o aruncatura de bat de padurea Zalinca si care adaposteste o legendara unitate militara antiaeriana, strasnic pazita. Noile blocuri de locuinte ce se vor construi in zona vor pune in umbra atat Tufanul lui Talpoi, cat si gigantica antena a armatei, al carei varf de otel se iteste din mijlocul padurii Zalinca.
» "Ne-au prezentat un proiect"
Secretarul comunei Sohatu, Scrisu Ionel, s-a aratat putin surprins cand i-am relalat cele publicate de jurnalistii spanioli privind viitoarea investitie, mai ales cand a auzit de cele 54.000 de locuinte: "Da, au venit la noi reprezentantii Grupului Menchero. Au prezentat un proiect, ne-au vorbit despre intentiile lor, iar primarul nostru chiar a fost invitat in Spania pentru a discuta unele amanunte. Inca nu e nimic definitiv. Despre vanzarea unor suprafete de terenuri mari in zona comunei nu a fost vorba pana in prezent, nu cred ca s-au vandut inca terenuri pentru aceasta investitie, sau cel putin eu nu cunosc. 54.000 de locuinte? Pare cam mult. Proiectul prevede ca se vor construi multe locuinte, dar nu cred ca chiar 54.000. Ar fi bine insa ca acest proiect sa fie pus in practica, nu am avea decat beneficii, localnicii ar avea de munca, s-ar revigora zona, mai ales in conditiile in care toti tinerii prefera sa plece din localitate si nu au mai ramas decat pensionarii care traiesc din agricultura si cresterea animalelor. Oamenii in zona muncesc mult ca sa poata trai si investitia spaniola ar insemna enorm pentru toti oamenii din comuna noastra si zonele limitrofe".
Articol aparut in ziarul Romania libera din 3 aprilie 2008
Foto:Florin Esanu
http://www.romanialibera.ro/

7 comentarii:

Anonim spunea...

fratilor nu va mai vindeti terenurile ca o sa regretati acum va da 1 euro si ei o sal vanda cu 10 euro parerea mea este ca este minciuni cu complexe de vile si altele ce zic ei ca vor face spun astea numai sa va faca sa va vindeti terenurile pe nimica toata ganditi de 10 ori inainte sa vindeti mamea are un teren la timisoara si anu trecut sa vandut cu 2-3 euro anul asta se vinde cu 10-15 euro si pretu creste asa ca ganditiva bine ce faceti nu va dati terenurile

Anonim spunea...

primare ti-ai batut joc de oameni,ai auncat citeva masini de macadam si nici pe ala bine;azi am ramas cu masina blocat in macadamul tau aruncat in bataie de joc vrei sati faci imagine dar nu trebuie in felul acesta...nici macar nu ai fost in stare sa termini ce a facut butulan... ai fost viceprimar 4ani pina acum trebuia sa fie tot facut la cheie... citi bani ai mai cheltuit si pe mizeria asta???

Anonim spunea...

unde sint banii,{cei 400000mii}care i-ai luat de la oameni pentru caraula si salubrizare???????

Anonim spunea...

unde sint banii de caraula si salubrizare primare DUMITRICA???

Anonim spunea...

DOMNULE PRIMAR SI VICE PRIMAR cand venim sa facem abonament la tramvai pe linia Tufanul lui Talpoi-Solacolu dar metrou si aeroport intentionati sa construiti?????? Daca binevoiti astept un raspuns cat a costat comunitatea Sohatu :un km de pietruire si la ce dimensiuni trebuia sa aiba aceasta latime si grosime,dar nu cea cu Banca Mondiala??? Cat a costat un km de asfaltare pana la Progresu si ce dimensiuni trebuia sa aiba acesta (latime si grosime)? Cat a costat renovarea Gradinitei Sohatu? Cat a costat renovarea Gradinitei Progresu? Cat a costat amenajarea parcului Progresu,si pe cand amenajarea unui parc la Sohatu? Cat a costat renovarea Azilului de Zi Progresu? Cat a costat renovarea Scoli Generale Sohatu? Cand vom bea apa de la cismele pe strada????

Anonim spunea...

In atentia Domnului Vice Primar Albu Gheorghe, in campania electorala ati sustinut ca veti da raspunsurii multor intrebari, la care cetatenii Comunei Sohatu-Progresu vor sa le afle raspunsurile cum ar fi:
- ce sa intamplat cu cele 248 de ha aflate la dispozotia primariei care nu aveau proprietari;
- ce se intampla cu caminul cultural Sohatu si cu terenul din jurul lui;
- ce se intampla cu cladirea gradinitei vechi aflat in curtea caminului;
- ce se intampla cu cimitirul Comunei Sohatu si progresu;
- este adevarat ca pajistea comunala din Progresu este pusa in posesia unor cetateni, si daca bine voiti sa faceti publica lista acestor cetateni si cu ce suprafete

Anonim spunea...

Politia sa isi faca treaba cu intelepciune si sa nu mai lucreze cu alcol la bord.