vineri, 9 mai 2008

33 milioane de euro pentru industria auto


Romulus Cristea


» Prima de casare pentru autovehiculele care urmeaza sa fie incluse in programul "Rabla" ramane in acest an la nivelul anului anterior, adica 3.000 lei, insa numarul autoturismelor care ajung in centrele de reciclare va fi de aproximativ doua ori si jumatate mai mare decat in 2007.

Nu mai putin de 40.000 de romani vor putea beneficia de banii alocati in cadrul programului, avand astfel posibilitatea sa-si schimbe vechile autoturisme cu unele noi, avansul fiind constituit tocmai din prima de casare. Autoturismele noi vor putea fi achizitionate doar de la producatorii, importatorii si distribuitorii autorizati si care au contracte de finantare cu Administratia Fondului de Mediu (AFM).
Programul Rabla, de stimulare a innoirii parcului auto national, va avea in acest an doua etape. Prima etapa incepe la 1 iunie (si va dura pana 25 septembrie), iar a doua etapa va incepe in data de 1 octombrie. Programul se va finaliza pe data de 12 decembrie.


"Intregul program se va desfasura in limita sumei de 120 milioane lei (32,87 milioane euro). Reamintesc faptul ca in acest program se pot inscrie doar persoanele fizice, proprietare sau mostenitoare ale unui autovehicul functional, inmatriculat in Romania si a carui vechime depaseste 12 ani", a declarat Attila Korodi, ministrul Mediului si Dezvoltarii Durabile.
In Romania, se desfasoara de mai bine de trei ani Programul de innoire a parcului auto national, cunoscut de cetateni sub numele de programul "Rabla". Anual, statul roman a acordat cu titlu gratuit o prima de casare de 3.000 de lei persoanelor posesoare de autovehicule mai vechi de 12 ani si dispuse sa-si cumpere o masina noua, mai putin poluanta.

Bani si pentru tractoare noi
Incepand cu 1 iulie, ministrul Mediului va extinde programul "Rabla" si pentru tractoare. "Programul nu este la stadiul de proiect, el va demara efectiv la inceputul lunii iulie. Programul este destinat doar persoanelor fizice proprietare sau mostenitoare de tractoare uzate, in limita sumei de 21 milioane de lei (5,75 milioane euro). Principiile care stau la baza acestui program sunt similare cu cele pe care le-am enumerat in cazul Programului de stimulare a innoirii parcului auto din Romania, diferenta principala fiind valoarea primei de casare, in cuantum de 17.000 de lei (4.657,5 euro) pentru fiecare beneficiar in parte. Aceasta valoare este mult mai mare decat in cazul autoturismelor clasice, pentru simplul motiv ca si pretul de achizitie a unui tractor este unul consistent. Anul acesta ne propunem sa eliminam 1.200 tractoare uzate din Romania", a precizat Korodi. Pentru tractoare, prima etapa va debuta pe 1 iulie si se va finaliza in 25 septembrie, iar a doua etapa va incepe pe 1 octombrie si se va finaliza in 5 decembrie.
De la demararea programului "Rabla" si pana in prezent, au fost scoase din uz 46.161 de autoturisme vechi. Anul 2007 a inregistrat cea mai mare rata de succes, 99%, din totalul celor 16.500 de masini incluse in program, au fost inlocuite 16.444.



Etape
Pentru a fi inclusi in cadrul programului, posesorii de autoturisme uzate trebuie sa parcurga urmatoarele etape: Sa se inscrie la un producator validat, de la care vor primi o nota de acceptare si care are o valabilitate de 30 de zile calendaristice. Proprietarul trebuie sa predea autoturismul uzat spre casare unui operator economic autorizat si sa obtina de la acesta certificatul de distrugere a masinii. Radierea vechiului autoturism. La final, trebuie achizitionat un autoturism nou de la producatorul validat.
Articol aparut in ziarul Romania libera din 7 mai 2008
www.romanialibera.ro

Un comentariu:

Anonim spunea...

PASUL I: Sa va inscrieti la un producator validat de la care veti primi o nota de acceptare. Este foarte important de stiut ca aceasta nota de acceptare are o valabilitate de 30 de zile calendaristice.

PASUL II: Dupa ce ati obtinut nota de acceptare, cetateanul trebuie sa predea autoturismu uzat spre casare unui operator economic autorizat si sa obtina de la acesta certificatul de distrugere al masinii

PASUL III: trebuie sa va radieze vechiul autoturism

PASUL IV: Si sa achizitioneze un autoturism nou de la producatorul validat.