vineri, 16 mai 2008

Greva pentru 6%


Romulus Cristea


» Angajatii au solicitat majorari salariale de 18% si plata unor prime de sarbatori.

» Patronatul a acceptat doar suplimentarea platilor catre angajatii disponibilizati.

Angajatii de la sc tenaris Silcotub, din Zalau, lider global in productia de tevi din otel fara sudura pentru industria petroliera, au intrat ieri in greva de avertisment. Timp de doua ore fluxul de productie a fost oprit, lucratorii solicitand majorari salariale, prime de vacanta si de sarbatori.
Reprezentantii sindicatului Metalurgistul, organizatorul protestului, au anuntat ca este posibil sa fie declansata si greva generala pe termen nelimitat daca patronatul nu va accepta lista de revendicari. Sindicalistii au solicitat initial o majorare salariala de 18%, de la 1 februarie, precum si acordarea de sarbatori a unor prime de 300 lei, plus prima de vacanta de 800 lei. Oferta patronala a fost de acordare a unei majorari globale de 12%, iar pentru doua categorii de muncitorii cu salarii mici (390 de angajati) s-a mai propus adaugarea a inca 2,4%. De asemenea, patronatul a fost de acord sa le asigure persoanelor disponibilizate un ajutor de 60% din salariu pentru fiecare an lucrat (fata de 40% cat se oferea pana in prezent).


"Partea sindicala a aceptat doar oferta facuta pentru plata ajutoarelor catre disponibilizati, insa majorarea salariala propusa de patronat a fost considerata necorespunzatoare fata de cat am cerut noi (18%) si de aceea s-a intrat in greva de avertisment. Legea ne permite sa declansam greva generala peste cinci zile daca nu se va ajunge la nici un acord", a declarat Alexandru Rus, presedintele Sindicatului Metalurgistul (afiliat la CNS Cartel ALFA). Reprezentantii companiei nu au dorit sa faca comentarii in legatura cu protestul angajatilor, indicandu-ne sa ne adresam unei companii de PR care asigura servicii pentru Tenaris, insa aceasta nu a putut fi contactata. Pe durata grevei, angajatii au ramas in sectii, la locurile de munca, insa majoritatea utilajelor au fost oprite. "Nu avem sectii speciale in care legea sa ne opreasca sa intrerupem lucru. Sunt doar doua cuptoare, dar care au fost tinute permanent sub observatie de catre angajati. Pe durata protestului, majoritatea angajatilor au participat la actiune, atat cei din schimbul unu, cat si cei din schimbul al doilea", a precizat Rus.

EFICIENTA
Lider global in productia de tevi de otel pentru foraj
tenaris silcotub este cel mai important producator roman de tevi din otel fara sudura de diametre mici, utilizate in diverse aplicatii din industria mecanica, auto-moto, a petrolului si gazelor naturale, in industria chimica si petrochimica si in industria energetica. Unitatile sale de productie sunt situate la Zalau (fabricarea tevilor fara sudura, cu o capacitate anuala de productie de 180.000 tone de tevi fara sudura) si la Calarasi (otelarie, cu o capacitate anuala de productie de 470.000 tone de otel). Tenaris este lider global in productia si furnizarea de produse tubulare si servicii utilizate in activitatile de foraj, exploatare si productie a petrolului si a gazelor, si lider in furnizarea de produse tubulare utilizate in industria energetica si petrochimica, precum si in aplicatii specializate din domeniul auto-moto si industrial.
Articol aparut in ziarul Romania libera din 10 mai 2008
www.romanialibera.ro

Niciun comentariu: