vineri, 9 mai 2008

Oferta pe spranceana/ Apartamente ANL, la jumatate de pretul pietei


Romulus Cristea

Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL) a anuntat scoaterea la vanzare a 72 de apartamente in cartierul Henri Coanda din Baneasa. Pretul pe metrul patrat construit al acestor apartamente variaza in intervalul 560-600 euro/metru patrat, preturi apreciate de analistii imobiliari ca fiind de jumatate din valoarea pietei.

Analistii imobiliari considera ca, prin preturile practicate, ANL ramane un jucator privilegiat pe piata, un apartament de doua camere construit in Baneasa fiind oferit la vanzare la pretul unui apartament vechi din zona Berceni.
Apartamentele care urmeaza sa fie scoase la vanzare in Henri Coanda sunt situate in blocuri cu trei si patru etaje. ANL a inclus in pretul de vanzare utilitatile, insa nu si pretul terenului. Locuintele contractate prin credit ipotecar vor fi gata in 24 de luni. Dupa darea in folosinta, consiliile locale urmeaza sa stabileasca daca terenul va fi vandut beneficiarilor sau va fi concesionat. Estimativ, pretul unui apartament ANL cu doua camere din cartierul Henri Coanda este de 74.000 de euro, la o suprafata utila de 87,5 mp si o suprafata construita desfasurata de 130 mp. "Astfel de preturi, care sunt la jumatate din pretul zonei si echivaleaza cu pretul unui apartament de 50 mp din zona Pietei Berceni, nu fac decat sa dea nastere la coruptie. Este foarte probabil ca apartamentele ANL sa ajunga la indivizi cu influenta politica sau sa fie cumparate, contra unei spagi, de speculatori care le vor revinde dupa o perioada de timp la pret dublu. In cazul ANL, astfel de scandaluri au tot existat si presa a relatat despre ele", a declarat Radu Zilisteanu, purtator de cuvant al Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare. ANL justifica pretul scazut al apartamentul prin pretul maxim de constructie de 550 euro/mp impus firmelor executante.
Teoretic, apartamentele ANL cu credit ipotecar se acorda cu prioritate persoanelor casatorite sau cu familie monoparentala care nu au mai detinut o alta proprietate in trecut si au sub 35 de ani. Punctajul cel mai mare de departajare il obtin solicitantii evacuati din case nationalizate.
Articol aparut in ziarul Romania libera din 9 mai 2008
www.romanialibera.ro

Niciun comentariu: