marți, 3 iunie 2008

Polonezii spun ca Mercedes a ales tara lor


Romulus Cristea

» Newsweek Polska da ca sigura decizia Mercedes-Benz de a deschide o noua fabrica la Ujazd.
» Reprezentantii Daimler neaga orice decizie referitoare la amplasarea noii fabrici in Polonia.

Daimler, producatorul german de automobile, ar fi ales Polonia pentru a amplasa o noua fabrica Mercedes-Benz, potrivit publicatiei Newsweek Polska, care citeaza surse din interiorul grupului, implicate in negocieri. Pentru investitia de 800 milioane euro, constand in realizarea unei noi fabrici auto, in vizorul germanilor


pentru stabilirea amplasamentului se afla si Romania.
Reprezentantii Mercedes-Benz au negat insa ca s-ar fi luat o decizie cu privire la amplasamentul fabricii, conform Mediafax. Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a declarat ieri la Timisoara ca "ii sfatuieste pe demnitari sa se abtina de la comentarii despre discutii bilaterale cu orice investitor strain", referindu-se la informatiile din presa privind o posibila investitie a Mercedes in judetul Timis.
Noua fabrica de automobile Mercedes-Benz ar urma sa fie construita pe un teren de 22 hectare, la Ujazd, in apropiere de granita dintre Polonia si Germania. Potrivit Newsweek Polska, unitatea grupului Daimler va incepe productia de automobile Mercedes in 2010 si va avea 10.000 de angajati.


Cristian Parvan, secretar general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania, considera ca ar putea fi vorba, mai degraba, de asigurarea unor avantaje logistice sau promovarea unor facilitati din partea guvernului polonez: "Polonia e o tara mare, cu o piata mare, aflata in vecinatatea Germaniei. Distanta mai mica ar putea constitui un avantaj in alegerea de catre Daimler a amplasamentului de la Ujazd. Probabil inca de la inceput se va pune problema transportarii unor subansamble auto la noua fabrica si distanta ar fi un avantaj. In plus, e foarte posibil sa existe anumite facilitati din partea Poloniei, dar nu putem decat specula in legatura cu acestea". Liviu Voinea, directorul Grupului pentru Economie Aplicata, a apreciat ca o posibila alegere a amplasamentului din Polonia pentru constructia fabricii Mercedes ar fi putut fi determinata de starea infrastructurii din aceasta tara si de marimea pietei.

Intrebat despre informatiile din presa privind o posibila investitie a Mercedes in judetul Timis, Vosganian a spus: "Sfatuiesc demnitarii romani sa se abtina de la comentarii in legatura cu discutii bilaterale cu investitorii straini. Impreuna cu premierul Calin Popescu Tariceanu am avut intalniri importante cu companii din Germania, am vorbit despre mediul economic romanesc si am lansat invitatia tuturor marilor companii de automobile sa vina in Romania".
La inceputul anului oficiali ai grupului Daimler anuntasera ca intentioneaza sa deschida o uzina pentru productia de automobile Mercedes-Benz, fiind mentionate ca posibile locatii Romania si Polonia. Autoritatile romane (Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca, si Klaus Johannis, primarul Sibiului) au recunoscut ca au purtat discutii cu reprezentantii Mercedes.
Foto: Romania libera
Articol aparut in ziarul Romania libera din 30 mai 2008

Niciun comentariu: