vineri, 6 iunie 2008

Reviriment sanatos al economiei


Romulus Cristea
» Cea mai spectaculoasa crestere economica are un fundament sanatos, constata seful Institutului de Statistica (INS).

Pana si agricultura, care a aratat un recul masiv in ultimii ani, a contribuit, prin performante bune ale productiei animale, la cresterea cu 8,2% a economiei in primul trimestru din 2008. Industria a crescut in primul trimestru cu 5,4%, iar serviciile cu 7,5%. Potrivit Institutului National de Statistica (INS), sectorul constructiilor a inregistrat in primul trimestru o crestere cu 32,4% comparativ cu primele trei luni din 2007, pe locul urmator in topul majorarilor consemnate de componentele PIB aflandu-se impozitele nete pe produs, cu 9,3%. Serviciile au avut cea mai mare contributie la formarea PIB, de 4 puncte procentuale, urmate de constructii – 1,7 puncte, industrie – 1,5 puncte si impozitele nete pe produs – un punct.
Consumul individual al gospodariilor populatiei a avut cel mai important aport la formarea PIB, 12,5 puncte procentuale, in timp ce exporturile au contribuit negativ cu 10,3 puncte procentuale.
In mod negativ a contribuit si variatia de stoc, cu 1,2 puncte. Formarea bruta de capital fix a avut un aport pozitiv de 6,9%, iar consumul administratiei publice – de 0,3 puncte.
"Pentru prima data in ultima perioada structura PIB este asimetrica. Agricultura ne-a obisnuit sa se plaseze in stanga, ceea ce insemna influenta negativa, insa de data aceasta toate sectoarele au contribuit pozitiv la cresterea PIB. Ritmul de crestere economica, care a depasit prognozele, ne-a surprins si pe noi, ceea ce ne-a determinat sa refacem calculele. Iar calculele sunt corecte", a declarat ieri Vergil Voineagu, presedintele INS.
Voineagu a mai precizat ca agricultura nu a avut o influenta in cresterea PIB. La inceputul acestui an s-au facut resimtite efectele secetei majore din 2007. In primul trimestrul din 2008 productia agricola s-a bazat aproape in exclusivitate pe cea animala (96,6%), care a sporit cu 2,6% fata de nivelul din primul trimestru al anului trecut.

"Productia vegetala, care a influentat si cantitatea de furaje, a fost in scadere. Pretul furajelor a fost de asemenea foarte mare, motiv pentru care numarul de efective de animale sacrificate a crescut. Anul acesta insa sunt semne ca va fi un an agricol bun, ceea ce ar trebui sa duca la o contributie pozitiva a agriculturii la formarea produsului intern brut", a precizat presedintele INS.
In primul trimestru, deficitul comercial inregistrat de Romania, de 4,84 miliarde euro, a avut o pondere de 20,6% in PIB, cu un punct procentual sub nivelul din primele trei luni din 2007.
Foto: Romania libera
Articol aparut in ziarul Romania libera din 6 iunie 2008

Niciun comentariu: