duminică, 31 august 2008

Piata vinului imbuteliat a crescut intr-un an cu 31%


Economie - Piata vinului imbuteliat a crescut intr-un an cu 31%

» In sase luni, afacerile cu vin spumant au crescut cu 7% comparativ cu perioada similara a anului trecut.

» Recolta de struguri si productia de vin vor depasi nivelul anului trecut cu o medie nationala de aproximativ 20%.

Patronatul National al Viei si Vinului estimeaza pentru acest an o productie de peste 6,3 milioane hectolitri de vin. Media ultimilor ani este de 5,5 milioane hectolitri, vinul de calitate superioara si cel de masa detinand proportii aproximativ egale. Piata totala a vinului a crescut in ultimele 12 luni cu 17%, iar piata vinului imbuteliat la sticle de 0,7-0,75 litri a crescut cu 31% in aceeasi perioada. De asemenea, piata vinului spumant a inregistrat o tendinta constanta de crestere anuala (7% pe primele sase luni ale anului 2008, comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent).

Conditiile climaterice din acest an si investitiile din ultima perioada au fost determinante pentru sectorul viti-vinicol. Perioada prelungita de caldura si precipitatiile abundente au contribuit decisiv la obtinerea unui vin de calitate peste medie, respectiv a unei productii-record pentru ultimii ani. Din informatiile obtinute de la producatori, recolta de struguri si, implicit, productia de vin vor depasi nivelul anului trecut cu o medie nationala de aproximativ 20%. In majoritatea regiunilor viticole a inceput culesul selectiv al strugurilor, activitate ce va continua pana spre debutul lunii octombrie. De exemplu, Murfatlar Romania preconizeaza pentru anul 2008 cea mai bogata recolta de struguri din ultimii ani. Recolta estimata pentru acest an, in valoare de peste 30 de mii de tone, mai bogata atat calitativ, cat si cantitativ, va fi cu aproximativ 32% mai mare fata de recolta de anul trecut. In regiunile viticole productiile estimate pentru acest an, comparativ cu 2007, sunt in crestere: Dobrogea – crestere cu 25%; Moldova – crestere cu 15-20%; Transilvania – crestere cu 30%; Banat – crestere cu 10%; Oltenia – crestere cu 15%; Muntenia – crestere cu 10%.

"Cresterea consumului (pietei) de vin din Romania are ca fundament principal cresterea puterii de cumparare a romanilor. Obiceiurile de consum nu s-au modificat substantial in ultimii ani, ponderea majora in consum avand-o vinul alb (70%)", a declarat Ovidiu Gheorghe, director general al Patronatului National al Viei si Vinului (PNVV). Vinul romanesc detine 97% din totalul pietei interne (3% vin de origine intra- si extracomunitara).
In perioada 2009-2013, sectorul viti-vinicol romanesc va absorbi suma de 210,5 milioane euro in urma aplicarii "Reformei vinului". Principala destinatie a acestor fonduri va fi reconversiunea si replantarea vitei-de-vie (replantarea vitei imbatranite, plantarea soiurilor autohtone si a celor pentru vinul rosu).

Articol aparut in ziarul Romania libera din 1 septembrie 2008

Foto: Romania libera;
www.romanialibera.ro

Niciun comentariu: