marți, 9 septembrie 2008

Conectarea la retelele de gaze occidentale, intarziata

» Gazoductul va transporta, intr-o prima etapa, gaze din Ungaria spre Romania, finalizarea lucrarilor fiind programata pentru 2010.

» In Romania a fost deja construit un tronson de 36,7 kilometri lungime, intre localitatile Horia si Pecica.

Procedura de selectie a companiilor care vor sa rezerve capacitati pentru transportul gazelor prin conducta Arad-Szeged va fi reluata dupa 12 septembrie. Companiile interesate sa rezerve o capacitate de 180.000 metri cubi de gaze pe ora prin conducta Arad-Szeged au putut depune oferte, intr-o prima etapa, in perioada 5 august-3 septembrie, insa, dupa ce FGSZ Natural Gas Transmision a studiat in detaliu toate ofertele inscrise, a constatat ca doar cinci au indeplinit in intregime termenii si conditiile impuse, cererea de rezervare de capacitate fiind cu 70% mai mica fata de capacitatea oferita spre vanzare. Ioan Rusu, director general al Transgaz SA, considera ca situatia ivita se datoreaza, probabil, documentatiei de selectie, care nu a fost convenabila pentru anumite companii, dar "nu este vorba de nici un impediment, procedura va fi reluata si, cu siguranta, va fi oferta suficienta pentru rezervarea intregii capacitati pentru transportul gazelor prin conducta".

Capacitate de 4,4 miliarde metri cubi
Directorul Transgaz a mai mentionat ca, pentru portiunea romaneasca a conductei, procedura de rezervare a capacitatii de transport a gazelor este alta decat in Ungaria; "la noi se aplica principiul primul venit, primul servit, nu va fi o licitatie", iar companiile interesate vor trebui sa probeze ca au propriul furnizor de gaze si consumatori.
De asemenea, Cristian Parvan, secretar general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania, apreciaza ca "proiectarea initiala a conductei a tinut, bineinteles, seama de disponibilitatea de rezervare a capacitatilor de catre companii si, eventual, doar conditiile de selectie au fost nu foarte convenabile pentru inceput".
Capacitatea initiala a conductei este de 1,7 miliarde metri cubi anual, iar cea maxima de 4,4 miliarde metri cubi anual. Transgaz si FGSZ au semnat, in luna iulie, acordul privind interconectarea sistemului de transport intre Romania si Ungaria. Finalizarea lucrarilor la conducta Arad-Szeged urmeaza sa aiba loc in 2010.
Gazoductul va transporta, intr-o prima etapa, gaze din Ungaria spre Romania, urmand ca, pe viitor, modificari de ordin tehnic sa permita tranzitul si pe directia inversa. Valoarea totala a interconectarii retelelor va ajunge la aproximativ 73 milioane euro, fiecare dintre cele doua companii va finanta si construi sectiunea de conducta de pe teritoriul propriului stat. Investitia partii romane va ajunge la 35 milioane euro.

» Traseu
Pe teritoriul Romaniei gazoductul are o lungime de aproximativ 62 kilometri, intre punctul de conectare Horia (in apropierea Aradului) si punctul de frontiera Csanadpalota (Nadlac) de la granita de stat dintre Romania si Ungaria. Din cei 62 kilometri de conducta pentru transportul gazelor, a fost deja construit un tronson de 36,7 kilometri lungime, intre localitatile Horia si Pecica.

Articol aparut in ziarul Romania libera din 10 septembrie 2008;

Foto: Romania libera;

www.romanialibera.ro

Niciun comentariu: