miercuri, 10 septembrie 2008

Furnizorii solicita nejustificat majorarea pretului la gaze

Romulus Cristea

» E.ON Gaz si Distrigaz Sud au solicitat ANRE majorarea pretului la gaze naturale cu 10% de la 1 octombrie.

» Solicitarea companiilor de distributie echivaleaza cu o majorare de 34,3% a pretului la gaze de la inceputul anului.

Distribuitorii de gaze naturale au solicitat Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) majorarea tarifelor cu aproximativ 10% de la 1 octombrie. Daca ar fi acceptata de ANRE, solicitarea companiilor de distributie si furnizoare va echivala cu o majorare cumulata de 34,3% a pretului gazelor furnizate populatiei de la inceputul anului. ANRE a mai acceptat deja, in acest an, doua scumpiri la pretul gazelor naturale, in februarie cu 8,5% si de la 1 iulie cu 12,5%, dupa ce companiile furnizoare amenintau cu reducerea debitelor catre consumatori, reclamand pierderi si justificand ca nu pot acoperi cheltuielile de achizitie a gazelor naturale din import, in conditiile in care circa 40% din cantitatile de gaze naturale consumate in Romania provin din import.

Interventia Consiliului Concurentei
Reprezentantii E.ON Gaz Romania (controlata de grupul german E.On Ruhrgas), cat si cei ai Distrigaz Sud (controlata de grupul francez Gaz de France) au evitat sa ofere amanunte in legatura cu justificarea recentei cereri adresate ANRE, mentionand ca vor face publice argumentele in perioada urmatoare. ANRE a confirmat faptul ca a primit cereri de majorare a pretului la gaze de la cele doua companii si urmeaza sa se faca o analiza a solicitarilor in baza unor documente justificative, la final urmand sa se ia o decizie.
Cristian Parvan, secretar general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), considera ca cererea de majorare a pretului la gaze naturale pentru a treia oara in decursul unui singur an nu se justifica. "Guvernul si Consiliul Concurentei trebuie sa analizeze indiciiile care arata o cartelare a furnizorilor de gaze din Romania. O astfel de cerere am mai facuta si in iulie, insa, pana in prezent, nimeni nu a luat vreo masura.
Cum poate explica cineva ca, indiferent de dimensiune, de structura, de cheltuieli si de cota de gaze importata, companiile distribuitoare sustin de comun acord, la unison, aceeasi crestere a pretului la gaze? Cum in mod direct consumatorii nu pot verifica in baza caror argumente distribuitorii maresc pretul la gaze, este necesar ca ANRE sa analizeze serios daca astfel de solicitari sunt bazate pe realitate. Pana acum se argumenta cresterea pretului la petrol, acum ramane de vazut ce argumente au distribuitorii", a precizat Parvan.
Pe piata gazelor naturale din Romania activeaza un numar de 34 de societati de distributie si furnizare a gazelor naturale.
Articol aparut in ziarul Romania libera din 11 septembrie 2008;
Foto: Romania libera;
www.romanialibera.ro

Niciun comentariu: