joi, 27 noiembrie 2008

UE mareste avansul pentru finantarea proiectele in derulare




Anul viitor, Romania va primi, in avans, 768,5 milioane euro din fondurile structurale, odata cu decizia Comisiei Europene, cuprinsa in Planul de relansare economica, de a suplimenta aceste sume. Avansul a fost marit cu 253,2 milioane euro.

Sumele in avans pentru finantarea sunt prevazute de Comisia Europeana ca o modalitate de a sustine statele membre care se confrunta datorita crizei financiare cu o lipsa de lichiditati, pentru a avea fonduri din care sa efectueze platile catre beneficiari si pentru ca proiectele sa nu stagneze. Statele membre beneficiare a fondurilor structurale sunt obligate sa respecte ratele minime de cofinantare stabilite de regulamentele europene, dar exista o flexibilitate a acestora, a anuntat, joi, comisarul pentru politici regionale Danuta Hubner, mentionand totodata ca „statele membre au responsabilitatea primara de a preveni si corecta erorile, dar si de a trata eventualele cazuri de frauda”
„Anul acesta au fost aprobate circa 3000 de proiecte pe fonduri structurale insumand circa trei miliarde de euro. Pentru o parte din proiectele aprobate s-au platit efectiv circa 500 milioane euro. Fondurile sunt pentru proiecte privind investitii in intreprinderi mici si mijlocii (IMM), pentru domeniul dezvoltarii resurselor umane, pentru proiecte de energie regenerabila, proiecte de mediu etc.”, a explicat Marian Dobrila, consultant expert la TDP Partners.
Statele membre pot varia contributiile nationale si europene in cazul unor proiecte individuale din cadrul programelor operationale, iar finantarea cu fonduri UE poate fi chiar de 100% pentru 2009. Astfel de situatii se pot referi la proiecte privind IMM-urile. Conditia este ca pana la sfarsitul perioadei programate sa existe un echilibru, iar anumite proiecte sa fie finantate doar din fonduri nationale.
Suma totala pe care o va primi Romania ca avans pentru 2009 este de 768,52 milioane euro, iar pentru perioada 2007-2009 ea ajunge la 1,82 miliarde euro. „Din avans se vor finanta proiectele deja aprobate si care urmeaza sa fie implementate in 2009”, a precizat Dobrila
Fondurile structurale sunt gestionate de Comisia Europeana si finanteaza partial operatiunile destinate eliminarii discrepantelor dintre zonele dezvoltate si cele mai putin dezvoltate ale statelor membre. Fondurile structurale sunt o forma de asistenta financiara nerambursabila.

Beneficii: 28 miliarde euro
Romania beneficiaza de fonduri structurale de valori ce ating aproape 28 de miliarde de euro pentru perioada 2007-2013.
Fondurile structurale sunt acordate in virtutea criteriului de convergenta, criteriu ce prevedere eliminarea decalajelor existente intre regiunile tarii, armonizarea cu standardele europene din punct de vedere economic si social, imbunatatirea calitatii vietii si a mediului. Fonduri structurale pot fi accesate prin intermediul unor instrumente ce se numesc programe operationale, care la randul lor contin o serie de subprograme ce prevad un numar mare de activitati finantabile cu fonduri nerambursabile.
Articol aparut in ziarul Romania libera din 28 noiembrie 2008
Foto: Romania libera; European Microfinance

Niciun comentariu: