duminică, 26 aprilie 2009

Banca Mondiala: Criza va afecta toate tarile in curs de dezvoltare

Criza va afecta, in urmatorii doi ani, toate tarile in curs de dezvoltare. Efectele crizei se vor manifesta prin scaderea drastica a exporturilor, a preturilor, a cererii pe pietele interne, dar si prin remiterile si investitiile straine tot mai putine.

De asemenea, accesul redus la finantare si veniturile din ce in ce mai mici vor fi alte probleme cu care se vor confrunta aceste tari in perioada urmatoare, estimeaza Fondul Monetar International (FMI) si Banca Mondiala (BM).
Potrivit expertilor FMI, ritmul de crestere a tarilor in curs de dezvoltare va scadea la 1,6% in 2009, de la o medie de 8,1% in anii 2006-2007. Se mai estimeaza ca randamentul global va cobori cu 1,3% in acest an. Noile estimari ale FMI releva ca peste jumatate din tarile in curs de dezvoltare s-ar putea confrunta cu o crestere a numarului de persoane extrem de sarace in anul 2009. O scadere abrupta vor inregistra si fluxurile nete de capital privat catre tarile in curs de dezvoltare – se precizeaza in "Raportul de Monitorizare Globala 2009" – si ar putea marca o scadere cu peste 700 miliarde dolari pentru anul in curs, in comparatie cu maximul inregistrat in 2007. Acest deficit ar urma sa fie suplinit prin intensificarea sustinerii acordate statelor respective prin intermediul institutiilor financiare internationale.


Criza financiara globala pune in pericol obiectivele de dezvoltare ale mileniului stabilite pentru anul 2015 si genereaza o situatie de urgenta pentru procesul de dezvoltare – avertizeaza "Raportul de Monitorizare Globala pe 2009: Urgente de Dezvoltare", lansat vineri de Fondul Monetar International si Banca Mondiala.
Un exemplu este obiectivul privind injumatatirea indicatorului saraciei extreme din 1990 pana in anul 2015. Acesta este inca realizabil, dar riscurile ratarii tintei sunt numeroase, conform unui comunicat comun FMI si BM.

Articol aparut in ziarul Romania libera din 27 aprilie 2009

Niciun comentariu: