miercuri, 6 mai 2009

Industria, in lipsa de comenzi

» Comenzile noi din industrie au scazut cu aproape 23% in primele trei luni ale anului, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, iar afacerile din industrie s-au comprimat cu peste 16%. Cele mai mari scaderi ale cifrei de afaceri s-au inregistrat in industria energetica si in industria bunurilor de folosinta indelungata.

In trimestrul I, comparativ cu perioada corespunzatoare din anul 2008, comenzile noi din industrie au scazut cu 22,7%, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). Cu exceptia industriei bunurilor de capital, care a crescut in aceasta perioada cu 2,3%, in celelalte sectoare s-au inregistrat scaderi, cele mai importante fiind consemnate in industria bunurilor intermediare (-43,8%), in industria bunurilor de folosinta indelungata (-32,3%) si industria bunurilor de uz curent (-9,9%).
"Cererea mare de bunuri de folosinta indelungata din anii precedenti a fost efectul acordarii de credite cu nemiluita de catre banci. In prezent, politica de creditare este una restrictiva, nu se dau decat foarte putine credite si rezultatul este scaderea cererii la astfel de produse. Nici pentru perioada urmatoare nu va fi mai bine, comenzile pentru bunurile de folosinta indelungata s-ar putea sa mai scada", a declarat Ilie serbanescu, analist economic.

In martie 2009, comenzile noi din industrie, per total (piata interna si piata externa), au crescut in termeni nominali fata de luna precedenta cu 4,1%, iar fata de luna corespunzatoare din anul anterior au scazut cu 15,6%.
Cifra de afaceri din industrie s-a redus, in primul trimestru, cu 16,2%, comparativ cu intervalul similar de anul trecut, din cauza scaderilor din industria prelucratoare, de 16,8%, si din industria extractiva, de 6,6%, potrivit INS. In perioada mentionata, pe marile grupe industriale, scaderi ale cifrei de afaceri s-au inregistrat in industria energetica
(-32,9%), in industria bunurilor intermediare (-26,6%), in industria bunurilor de folosinta indelungata (-23,6%) si industria bunurilor de uz curent (-6,1%). Industria bunurilor de capital a crescut cu 2,5%.

In martie, fata de aceeasi luna din 2008, afacerile din industrie au scazut cu 10,6%, din cauza evolutiei descendente raportate de industria prelucratoare (-10,9%) si industria extractiva (-4,1%).
Raportat la februarie, in martie, cifra de afaceri din industrie a crescut per total cu 19,6%, sustinuta de industria prelucratoare (19,8%) si industria extractiva (15,3%). Pe marile grupe industriale, cresteri ale cifrei de afaceri s-au inregistrat in toate sectoarele, respectiv industria bunurilor de capital (29,3%), industria bunurilor intermediare (22,7%), industria energetica (14,8%), industria bunurilor de uz curent (10,6%) si industria bunurilor de folosinta indelungata (9,4%).

» Cifre de afaceri
Pe marile grupe industriale, scaderea cea mai mare a cifrei de afaceri (pentru martie 2009, comparat cu martie anul trecut) s-a inregistrat in industria energetica (-32,1%). Alte scaderi au fost in sectoare precum industria bunurilor de folosinta indelungata (-23,1%), industria bunurilor intermediare (-22,3%) si industria bunurilor de uz curent (-4,5%). Industria bunurilor de capital a crescut cu 21,7%, potrivit Institutului National de Statistica.

Articol aparut in ziarul Romania libera din 7 mai 2009

Foto: Romania libera

Niciun comentariu: