miercuri, 20 mai 2009

Seceta si recesiunea pun pe butuci agricultura

» Vremea secetoasa prognozata de meteorologi pentru perioada urmatoare, dar si criza economica prelungita, ii determina mai ales pe micii agricultori sa renunte sa mai lucreze pamantul. De asemenea, subventiile mici din agricultura si acordarea lor cu intarziere, stoparea creditarii, precum si lipsa unui sistem eficient de irigatii sunt alte motive de nemultumire pentru marii fermieri.

Nici una dintre guvernarile care au urmat dupa 1990 nu a reusit sa puna la punct un program coerent privind irigarea terenurilor agricole din Romania. De la o suprafata de peste trei milioane de hectare cu amenajari de irigatii in 1990, in prezent, totalul suprafetelor pentru care au fost incheiate contracte de irigare pentru 2009 abia ajunge la 500.000 de hectare.
"Legislatia privind agricultura nu a acoperit niciodata in ultimii 20 de ani problemele cu care se confrunta agricultorii. Investitiile au fost mereu insuficiente, subventiile s-au dat cu taraita, iar legat de irigatii aproape ca nu s-a rezolvat nimic. In prezent, abia daca se pot iriga 400.000-500.000 de hectare, de opt ori mai putin ca in 1990", a declarat stefan Niculae, presedintele Federatiei Agrostar.

Reprezentantii fermierilor sustin ca anul 2009 va fi unul extrem de dificil pentru agricultura si se asteapta ca aproape jumatate din suprafata arabila a tarii (patru milioane de hectare) sa fie afectata de seceta din vara, anuntata de Institutul de Meteorologie. "Suntem deja in situatia sa cuantificam o pierdere de 10-20% din productia de cereale. Nu s-au achizitionat ingrasaminte din lipsa de bani si ploile nu au fost suficiente. Peste aceste probleme care au tot existat de-a lungul anilor s-a suprapus si criza economico-financiara. Daca in urmatoarele trei saptamani nu vor fi precipitatii suficiente, vom discuta de pierderi considerabile in agricultura. Nu e exclus sa avem o seceta similara anului 2007, cu pierderi pe masura", a precizat presedintele Agrostar.

Ar putea fi declarata starea de calamitate
Ca urmare, pe langa cerealiere vor fi afectate culturi precum floarea-soarelui, porumb si sfecla de zahar. Prin efectul de propagare, fermele zootehnice vor avea probleme, se vor scumpi furajele, va scadea productia si, foarte probabil, pretul alimentelor va creste. Ilie Sarbu, ministrul Agriculturii, a declarat ieri ca, potrivit datelor centralizate de minister, pana in prezent, 1.054.000 hectare de teren insamantat cu cereale au fost afectate de seceta si inghet, fiind posibil ca, in 2009, in Romania sa fie declarata starea de calamitate din cauza secetei. "Din ce am centralizat la Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, in prezent avem 1.054.000 de hectare afectate in proportie de 50% sau mai putin. Vom lua legatura cu cei de la Institutul National de Meteorologie si ei ne vor da documentele necesare pentru a declansa starea de calamitate. In acest an vom avea stare de calamitate pe o suprafata mare", a spus Sarbu.

» Trei luni de foc
Meteorologii avertizeaza ca in urmatoarele trei luni seceta va fi extrema in Dobrogea, Muntenia, Oltenia, Moldova, Banat si Crisana, in sudul si vestul Transilvaniei. Precipitatiile in aceste zone reprezinta o treime din norma climatologica la nivelul intregii tari. In iunie, temperaturile maxime pot depasi 35ºC in sudul tarii. In iulie se asteapta zile caniculare (cu temperaturi maxime peste 35ºC) si nopti tropicale (temperaturi minime peste 20º). In august vom avea temperaturi cu valori peste normele climatologice, in majoritatea regiunilor.

Articol aparut in ziarul Romania libera din 21 mai 2009

Foto: Romania libera

Niciun comentariu: