duminică, 14 iunie 2009

Avansul pentru "Prima Casa", 3.000 euro

Persoanele care doresc sa cumpere o locuinta prin Programul "Prima Casa" nu trebuie sa mai aiba o alta proprietate si trebuie sa achite un avans de 5%, daca se incadreaza in suma de 60.000 euro, potrivit normelor metodologice aprobate de Guvern. Beneficiarii nu trebuie sa instraineze casa in urmatorii cinci ani de la data dobandirii si se obliga sa constituie in favoarea statului roman o ipoteca de rang 1.

"Daca vrei sa-ti cumperi o locuinta de 100.000 de euro, platesti 3.000 de euro plus diferenta de la 60.000 de euro la 100.000 de euro, adica 40.000 de euro. Daca locuinta costa 60.000 de euro, platesti doar 5%", a precizat premierul Emil Boc, dupa aprobarea de catre Guvern a normelor metodologice de aplicare a Programului "Prima Casa". Cei care vor sa-si achizitioneze o casa prin acest program guvernamental trebuie sa nu detina in propietate o locuinta, individual sau in indiviziune, indiferent de modul in care a fost dobandita, si sa nu aiba in derulare un credit ipotecar. Dovada in acest sens se va face printr-o declaratie pe propria raspundere a beneficiarului in fata notarului. De asemenea, toti cei care la momentul adoptarii OUG, adica la inceputul lunii iunie, nu aveau o locuinta in proprietate sunt eligibili.

Locuinta care urmeaza sa fie achizitionata prin acest program trebuie sa fie pe teritoriul Romaniei, inscrisa la cartea funciara si negrevata de sarcini. "Am pus aceasta conditie pentru a preveni eventualele tentatii ca dupa adoptarea actului normativ sa se faca diverse tranzactii imobiliare pentru a putea sa intri in program si sa nu fii cu adevarat intr-o situatie in care sa nu fi avut o locuinta", a explicat Boc. Rata dobanzii pentru cei care aplica pentru Programul "Prima Casa" va fi EURIBOR la trei luni plus inca maximum 4% pe an, la credite in euro, respectiv ROBOR plus maximum 2,5%. Dobanda EURIBOR (media la imprumuturile interbancare pe piata europeana) la creditele pe trei luni este in prezent de 1,28%, in timp ce ROBOR (dobanda la creditele interbancare pe piata interna) la aceeasi scadenta se situeaza in prezent la 10,54% pe an. Potrivit datelor BNR, rata medie a dobanzii la creditele acordate de banci populatiei era de 18,86% pe an in luna martie.

"Am pus niste conditii maximale bancilor in ceea ce priveste costul finantarii, si anume rata dobanzii EURIBOR la trei luni plus o marja de maximum 4% pentru creditele in euro si ROBOR la trei luni plus o marja de 2,5% pentru creditele in lei. Daca astazi facem o raportare la ce exista pe piata si luam nivelul EURIBOR de vineri, pentru creditele in valuta, de 1,28 plus marja de maximum 4%, ajungem la o dobanda de 5,28% fata de 10-11-12%, cat este in momentul de fata in euro. Aceasta este diferenta", a anuntat premierul Emil Boc la finalul sedintei Guvernului. Durata maxima a unui credit contractat prin Programul "Prima Casa" este de 30 de ani, iar contractul de credit nu trebuie sa contina clauze care sa permita modificarea unilaterala de catre banca a acestuia.

Articol aparut in ziarul Romania libera din 15 iunie 1990

Foto: Romania libera

Niciun comentariu: