joi, 25 iunie 2009

Locatari in "Prima Casa", din 20 iulie

» 18 banci au alocat 1,43 miliarde euro pentru acordarea de credite garantate de stat.

» O banca a depus la Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri o oferta cu dobanda Robor plus 0%.

» Daca valoarea totala a finantarilor solicitata de banci va depasi un miliard de lei, Fondul va efectua realocari de sume.

In jur de 10-11 zile va dura procesul de achizitie a unei locuinte prin programul de credite garantate de stat, denumit "Prima Casa", iar analiza dosarelor depuse de solicitanti la banci ar putea incepe din 9 iulie, potrivit afirmatiilor presedintelui Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), Aurel Saramet. Luand in calcul aceste informatii, reiese ca primii beneficiari ai programului "Prima Casa" ar putea, teoretic, sa se instaleze in locuintele achizitionate cu credit incepand din 20 iulie.
Referitor la programul "Prima Casa", premierul Emil Boc a declarat ca, pana joi dupa-amiaza, 12 banci au depus oferte pentru programul guvernamental "Prima Casa", in valoare totala de 814 milioane euro, in conditiile in care termenul de depunere expira la finalul zilei, iar dobanzile se incadreaza in limitele impuse de Guvern. "Astazi (joi – n.r.) expira termenul pana la care bancile pot trimite oferte pentru a se inscrie in programul guvernamental «Prima Casa».

Pana la aceasta ora, 12 banci au depus oferte in valoare de 814 milioane euro. Toate ofertele se incadreaza in coordonatele stabilite de Guvern, adica in acele limite maximale de dobanda pe care noi le-am pus cu diverse solutii, care inca nu pot fi cunoscute, intrucat termenul de depunere nu a expirat", a spus Boc. Premierul a explicat ca vineri, dupa incheierea termenului de depunere a ofertelor, Guvernul va putea preciza cate banci au depus oferte si care este valoarea acestora. Daca valoarea totala a finantarilor solicitata de banci va depasi plafonul stabilit de Guvern – un miliard de lei –, atunci Fondul va efectua realocari de sume, cu acordul prealabil al Ministerului de Finante, stimuland bancile cu cea mai buna oferta.
Joi dimineata, sapte banci depusesera la FNGCIMM ofertele pentru programul "Prima Casa", in valoare totala de 450 milioane euro, termenul-limita de depunere fiind sfarsitul zilei. Bancile au avut la dispozitie o saptamana pentru a decide daca accepta conditiile de imprumut stabilite de Executiv pentru programul "Prima Casa".
Cele sapte banci care au depus ofertele sunt Banca Transilvania, Leumi Bank, BRD, ATE, Raiffeisen, Millenium si Volksbank.

Aurel Saramet, presedintele FNGCIMM, a precizat ca au mai existat discutii cu Alpha Bank, Banca Romaneasca, CEC si BCR, care urmeaza sa depuna oferte la o valoare totala estimata de aproximativ 300-400 milioane de euro. "Pana la sfarsitul zilei ne vom apropia de 10-15% sub plafonul maxim de un miliard de euro. E posibil sa apara surprize", a spus saramet, estimand ca pana la sfarsitul zilei Fondul de Garantare va primi oferte de la inca cinci-sase banci. El a precizat, fara a oferi alte amanunte, ca a existat o banca ce a depus o oferta cu dobanda Robor plus 0%.
Persoanele interesate de contractarea unui credit prin programul "Prima Casa" trebuie sa achite un avans de 5% din pretul de achizitie, daca acesta este de cel mult 60.000 euro. Numarul de banci care au depus oferte pana joi, ora 17.30, a ajuns la 18, iar valoarea totala a ofertelor este de 1,432 miliarde euro, depasind cu mult plafonul pus garantie de stat.

Articol aparut in ziarul Romania libera din 26 iunie 2009

Foto: Romania libera

Niciun comentariu: