luni, 6 iulie 2009

CNADNR: datoriile depasesc de peste doua ori investitiile anuntate

» Pentru finalizarea unor lucrari de infrastructura, Guvernul vrea sa aloce 100 milioane euro pana la sfarsitul anului.

» Datoriile din primul semestru pentru lucrari executate la drumuri si autostrazi insumeaza 225 milioane euro.

» Autostrada Transilvania, Pasajul Baneasa si cateva centuri de ocolire a oraselor, considerate lucrari prioritare.

Guvernul ar urma sa aloce, pana la sfarsitul anului, 100 milioane euro pentru finalizarea unor lucrari de infrastructura care au fost deja incepute si care sunt considerate prioritare. Cel mai probabil, alocarea sumei de 100 milioane euro ar urma sa se faca in urma viitoarei rectificari bugetare din septembrie. "Avem peste 100 milioane de euro pentru finalizarea unor lucrari. Obiectivul nostru este ca in acest an sa finalizam lucrarile si sa nu mai lasam din nou lucrari incepute si neterminate", a afirmat Boc la sfarsitul saptamanii trecute, cu ocazia unei vizite pe santierul centurii Valcele-Apahida. Potrivit premierului, pana la sfarsitul anului se vor finaliza lucrarile la 42 kilometri ai Autostrazii Transilvania, la tronsonul Campia Turzii-Gilau, centura de ocolire a municipiului Cluj-Napoca, centura municipiului Gherla, drumurile Cluj-Bistrita, Cluj-Suceava si Arad-Lugoj, centurile Timisoarei si Ploiestiului si Pasajul Baneasa.

Pentru proiectele de investitii derulate de Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) in 2009, finantarea de la buget este de aproximativ 1,7 miliarde lei (405 milioane euro), in conditiile in care reprezentantii institutiei afirma ca ar fi fost nevoie de o suma cel putin dubla pentru continuarea proiectelor, la care sa se adauge si fondurile externe nerambursabile. Mai mult, sustin oficialii CNADNR, in 2009 s-au platit datorii restante de 140 milioane euro, ramase din 2008.

In prezent, pentru lucrarile deja executate de constructori la drumuri si autostrazi in trimestrele I si II, CNADNR mai are de plata 948 milioane lei (225 milioane euro). "Pe santiere se lucreaza chiar daca mai sunt datorii catre constructori. Cei care executa lucrari trebuie platiti si se fac unele «reasezari», adica se dau bani pentru unele lucrari considerate mai importante. In august-septembrie va fi o rectificare de buget, care probabil va permite continuarea investitiilor", a declarat Dorina Tiron, director general CNADNR. Premierul Emil Boc a anuntat ca Guvernul va achita in aceasta luna companiei americane Bechtel o datorie de 48 milioane euro. Suma reprezinta cheltuieli curente neonorate pentru lucrarile la Autostrada Transilvania. "Sunt cheltuieli curente care practic trebuie aduse la zi si pe care in iulie le aducem in grafic. Este o datorie de 48 milioane euro", a afirmat Boc.

Articol aparut in ziarul Romania libera din 7 iulie 2009

Foto: Romania libera

Niciun comentariu: