marți, 21 iulie 2009

"Prima Casa" va include si locuintele nou-construite si deja ipotecate

Prevederile conventiei de garantare a creditelor contractate pentru cumpararea unei locuinte prin Programul "Prima Casa" vor fi modificate prin introducerea unei masuri ce va permite includerea in program si a apartamentelor nou-construite prin credit bancar si deja ipotecate.

Guvernul va aproba in sedinta de miercuri toate modificarile necesare la Programul "Prima Casa", pentru ca toate bancile interesate de program sa poata acorda credite. De asemenea, textul conventiei de garantare a creditelor contractate pentru cumpararea unei locuinte prin Programul "Prima Casa" va fi modificat joi, prin introducerea unei masuri ce va permite includerea in program si a apartamentelor nou-construite prin credit bancar si deja ipotecate. Modificarile la Programul "Prima Casa" au fost convenite la intalnirea de ieri a premierului Emil Boc cu reprezentantii bancilor. La discutiile de la Palatul Victoria au participat reprezentanti ai BCR, UniCredit Tiriac, OTP Bank, Bancpost, Raiffeisen, Credit Europe Bank, dar si cei ai Ministerului Finantelor si ai Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM).
Potrivit vicepresedintelui Raiffeisen, Razvan Munteanu, alte probleme discutate la sediul Guvernului au fost in legatura cu modul de constituire a asigurarii pentru locuinte si de executare a garantiei in caz de neplata. "Garantia este irevocabila", a spus vicepresedintele bancii, citat de Mediafax. In forma actuala, conventia prevede anumite situatii in care garantia nu se plateste. Bancile implicate in Programul "Prima Casa" vor semna la sfarsitul saptamanii o noua conventie cu FNGCIMM, prin care se vor stabili procedurile legale de executare a garantiei. El a adaugat ca, prin noul document, ipoteca instituita asupra proprietatilor vandute prin "Prima Casa" va fi legala, nu conventionala, cum era prevazut in documentul initial.
Ipoteca de tip conventional presupune un contract intre parti si le-ar permite reprezentantilor bancilor sa recupereze mai repede banii de la fondul de garantare in cazul executarilor silite, in timp ce ipoteca legala impune ca totul sa se rezolve in instanta, ceea ce implica situatia ca bancile sa-si recupereze mai greu banii.
Reprezentantii FNGCIMM au primit de la Ministerul Justitiei o recomandare in sensul modificarii conventiei initiale pentru a se putea stabili ipoteca legala, nu conventionala.
Modificarile conventiei se vor aplica si contractelor semnate deja de banci, prin incheierea unor acte aditionale.
Din cele 20 de banci inscrise initial in Programul "Prima Casa", 13 au semnat deja conventii cu FNGCIMM, insa dintre acestea doar doua au acordat deja credite.
ING Bank Romania nu va mai participa la "Prima Casa" si a anuntat ca va lansa un produs de creditare similar celor oferite prin acest program.


Articol aparut in ziarul Romania libera din 22 iulie 2009
Foto: Romania libera

Niciun comentariu: