luni, 7 septembrie 2009

Peste 105.000 de locuinte incepute anul trecut, inca nefinalizate

» Numarul locuintelor finalizate in trimestrul II a scazut aproape la jumatate, comparativ cu primele trei luni ale anului, iar vanzarile de apartamente noi s-au prabusit, desi dezvoltatorii ofera reduceri consistente. Mai grav, din cauza crizei, investitorii intarzie finalizarea proiectelor, iar bancile manifesta reticenta in a finanta domeniul imobiliar, astfel ca numarul locuintelor aflate in constructie anul trecut si neterminate nici in prezent depaseste suta de mii.

Romulus Cristea

In primul semestru al anului, construc-torii nu au reusit sa termine nici macar doua treimi din locuintele aflate in faza de finisaj la sfarsitul anului trecut. Numarul locuintelor neterminate la 31 decembrie 2008 se ridica, potrivit datelor Institutului National de Statistica, la 141.100, fara sa mai punem la socoteala unitatile locative nereceptionate. In primul semestru din 2009, numarul locuintelor terminate insumeaza 36.400, ceea ce indica faptul ca minimum 105.000 de unitati locative aflate in diverse faze de executie la 31 decembrie 2008 sunt si in prezent neterminate.


La sfarsitul anului trecut, cele mai multe locuinte in curs de executie se aflau in stadiul de finisaj (55.000), urmate de cele in stadiul de executare a fundatiilor (48.800) si constructii in stadiul de fundatii (37.700). Astfel, interesant este faptul ca in semestrul I constructorii nu au reusit sa termine nici macar doua treimi din locuintele aflate in stadiul de finisaj la finele anului 2008 (36.400 locuinte finalizate in primele sase luni din 2009, fata de peste 55.000 locuinte aflate in faza de finisaj in decembrie 2008). Antreprenorii spun ca pentru situatia actuala este greu de gasit o comparatie, in conditiile in care, pana la manifestarea crizei in constructii, in luna februarie, timp de peste doi ani si jumatate Romania a avut cresteri succesive ale volumelor de lucrari, ocupand locuri fruntase in clasamentul european.

"Atitudinea investitorilor privati, o data cu declansarea crizei, s-a caracterizat prin inghetarea investitiilor in proiectele imobiliare demarate si prin anularea altor proiecte. Pe langa aceasta, ne confruntam cu o reticenta a sistemului bancar in a finanta sectorul imobiliar, al carui declin, astfel, se accentueaza", spune Laurentiu Plosceanu, presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor din Constructii – ARACO. "O solutie pentru redresarea sectorului constructiei de locuinte ar putea-o constitui un parteneriat public-privat si acordarea unor garantii de stat pentru finalizarea lucrarilor. De asemenea, un program de preluare-cumparare a constructiilor deja incepute si neterminate de catre consilii judetene, ANL sau alte structuri ar putea rezolva, cel putin partial, situatia din prezent", a declarat Plosceanu.

Numarul apartamentelor noi finalizate si vandute din Bucuresti in primele sase luni din acest an a ajuns la 515 unitati, in cadere cu aproape 83% fata de aceeasi perioada a anului trecut, potrivit unui raport realizat de firma de consultanta imobiliara Colliers International. Stocul de apartamente noi din Bucuresti a continuat sa creasca, ajungand la 6.700 unitati la finele lunii iunie 2009, cu 42% peste nivelul de la finele anului trecut.

Articol aparut in ziarul Romania libera din 8 septembrie 2009

Foto: Romania libera



Niciun comentariu: