miercuri, 7 octombrie 2009

Piata constructiilor de locuinte se va stabiliza abia din 2011

Volumul lucrarilor de constructii la cladirile rezidentiale a inregistrat in august un ritm accelerat de scadere, de trei ori mai mare dec]t in luna precedenta, iar tranzactiile imobiliare dupa primele opt luni ale anului au cazut cu o treime, comparativ cu perioada ianuarie - august 2008. Analistii si dezvoltatorii imobiliari sustin ca socul crizei va mai fi resimtit cel putin inca doua-trei luni, iar despre o revenire normala a pietii de constructii vom putea discuta cel mai devreme peste un an si jumatate.

Romulus Cristea



Pe ansamblu, volumul lucrarilor de constructii (serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare), s-a redus cu 24,9% în august, fata de aceeasi luna din 2008, iar declinul din primele opt luni s-a situat la 13,3%, fiind înregistrate scaderi importante pentru toate sectoarele din ramura, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS).
Pe elemente de structura s-au înregistrat scaderi la toate componentele: la lucrarile de reparatii capitale (-43,1%), la lucrarile de întretinere si reparatii curente (-30%) si la lucrarile de constructii noi (-26,1%).
De asemenea, volumul lucrarilor de constructii a scazut la cladirile rezidentiale cu 42,3%, la cladirile nerezidentiale cu 26,7% si la constructiile ingineresti cu 23,9%.
Pentru comparatie, in iulie, pe tipuri de constructii, volumul lucrarilor a scazut la la constructiile ingineresti  cu 18,4%, la cladirile nerezidentiale cu 13% si la cladirile rezidentiale caderea a fost de 10,4%.

Va fi nevoie de inca un an pentru reluarea tranzactiilor imobiliare si de inca sase luni pentru stabilizarea pe piata constructiilor de locuinte”
Radu Zilisteanu, analist imobiliar

Analistii imobiliari sustin ca scaderile de pe piata constructiilor resimtite evident ca efect al crizei inca din primele luni ale anului erau prognozate inclusiv pentru perioada actuala, iar o stabilizare nu poate fi luata in discutie mai devreme de 2011.
„Caderea inregistrata pe piata constructiilor nu este o surpriza, era previzibila. Va fi nevoie de inca un an pentru redresarea tranzactiilor imobiliare, dupa care abia dupa inca sase luni vom putea discuta de o stabilizare, de o revenire serioasa pe piata constructiilor de locuinte“, ne-a declarat Radu Zilisteanu, analist imobiliar.
Tranzactiile imobiliare dupa primele opt luni ale anului au înregistrat o scadere de 32,92%, comparativ cu perioada ianuarie - august 2008, potrivit datelor prezentate, miercuri, de Uniunea Notarilor Publici din România (UNNPR). Astfel, în perioada ianuarie - august 2009 au fost înregistrate 224.753 tranzactii imobiliare, cu 110.333 mai putin decât în perioada similara a anului trecut.

Reluarea actvitatilor in constructii ar putea intra pe un fagas normal in primavara, insa semnele de revenire sanatoasa nu vor fi mai devreme de 2011, sustine, la r]ndu-i, dezvoltatorul imobiliar Liviu Ureche.
„Anul viitor vom sesiza primele semne de iesire din socul crizei. A fost o perioada foarte dificila pentru constructori, dar semnele de pe piata creditelor ne fac sa credem ca situatia se va redresa incet-incet“, a declarat Ureche.

Articol aparut in ziarul Romania libera din 8 octombrie 2009
Foto: Romania libera





Niciun comentariu: