marți, 6 octombrie 2009

Statul vrea sa redreseze bugetul taxand consumul

» Majorarea TVA pana la 22%, incepand din anul viitor, este luata in calcul de guvernanti ca o masura menita sa redreseze scaderea incasarilor la buget.

» Specialistii in taxe considera insa ca inaintea cresterii cotei TVA ar trebui facuta ordine in actualul sistem fiscal, implicit largita baza de impozitare, masuri prin care s-ar recupera la buget sume considerabile.



Ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, a reconfirmat marti declaratiile presedintelui Traian Basescu facute la o intalnire cu investitorii straini privind posibila majorare, din 2010, a TVA. Executivul are in vedere "o reforma a veniturilor", sugerand ca TVA ar putea creste, insa nivelul cotei unice va fi mentinut. "Romania astazi are cel mai scazut nivel al veniturilor publice din PIB, aproximativ 31,8%, spre deosebire de toate celelalte state din jurul nostru, care ajung in jur de 40%. Va trebui sa facem aceasta consolidare fiscala, iar daca va trebui sa luam una dintre masuri, vom pastra in continuare cota unica. Daca este posibil ca una dintre taxe, in special TVA, sa ne arate ca avem un deficit, o vom prezenta public", a declarat Pogea, intrebat daca are in vedere majorarea TVA.
Ministrul, citat de Mediafax, a mai spus ca ramane de vazut daca nivelul deficitului bugetar stabilit poate fi sustinut de actualele venituri bugetare. "Deocamdata, in bugetul pe 2010 suntem in aceasta constructie si vom vedea daca nivelul de deficit pe care l-am angajat este sustenabil cu actualele venituri si cu actualul nivel de taxare. Noi credem ca vom reusi sa luam celelalte masuri de ajustare a cheltuielilor si sa mentinem un deficit la nivelul de 5,9%, cat ne-am angajat", a precizat el. Pogea a adaugat ca Romania nu isi poate permite deficite bugetare de 7-8% din PIB, iar Executivul si-a asumat obligatia de a ajunge la un deficit mai mic de 3% din PIB pentru a adera la zona euro.

Reprezentantii Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) apreciaza ca o majorare a TVA ar avea ca efect scumpirea produselor si restrangerea vanzarilor prin reducerea consumului, care este deja grav afectat de criza. "Cresterea cotei de TVA nu ar trebui vazuta doar ca o modalitate de a aduce bani la buget si ar trebui insotita de masuri de scadere a fiscalitatii cu forta de munca, dupa modelul unor tari precum Germania si Franta. O reforma a veniturilor prin majorarea cotei de TVA ar trebui insotita de masuri de stimulare a economiei. Pentru populatie, majorarea TVA  inseamna reducerea consumului, datorita scumpirii produselor", ne-a declarat Cristian Parvan, secretar general AOAR.

Avocatul Gabriel Biris, expert in fiscalitate, considera ca "este regretabil ca actualul Guvern se uita mai degraba la majorarea cotelor de impunere decat la largirea bazei de impozitare". "Trebuie facuta ordine in sistemul actual, largita baza de impozitare si apoi, daca mai e nevoie, majorate cotele de impozitare", a declarat Biris. El sustine ca in anul 2005, cand s-a pus problema majorarii cu 3% a TVA, s-a demonstrat ca doar prin adoptarea a doua masuri importante (largirea bazei de impozitare, plus impozitarea corespunzatoare a tranzactiilor imobiliare in scop comercial, realizate de catre persoane fizice) se puteau colecta de trei ori mai multi bani.

Articol aparut in ziarul Romania libera din 7 octombrie 2009
Foto: Romania libera

Niciun comentariu: