marți, 3 noiembrie 2009

CE: Economia Romaniei va creste cu 0,5% in 2010

Comisia Europeana (CE) a modificat prognoza de crestere economica a Romaniei pentru anul viitor de la zero la 0,5% si a inaintat o proiectie de 2,6% pentru 2011, dupa ce a revizuit estimarile pentru acest an de la -4% la -8%, potrivit prognozei economice de toamna a Comisiei Europene. "Primele semne de relansare economica au inceput sa apara in a doua jumatate a anului 2009. Declinul productiei industriale si al exporturilor a inceput sa se tempereze, iar evolutia lunara a pietei de credit a devenit pozitiva in august, dupa cinci luni consecutive de crestere negativa. Prognoza presupune ca aceste trenduri se vor consolida in urmatoarele trimestre. Relansarea cererii interne va urma cu o oarecare intarziere, din moment ce somajul avanseaza, iar cresterile salariale franeaza.


Cresterea reala a PIB va redeveni pozitiva in primul trimestru din 2010. Relansarea economica va ramane insa fragila, din cauza necesitatii unor ajustari fiscale, a restrangerii fluxurilor de capital – cel putin fata de nivelurile anterioare crizei – si trendului ascendent al somajului", se arata in raportul CE, citat de Mediafax.
Consumul privat, unul dintre principalele motoare de crestere economica ale Romaniei in ultimii ani, urmeaza sa scada in acest an cu 12,5%, conform estimarilor prezentate in prognoza economica de toamna a CE, care modifica astfel proiectia de -3,7% prevazuta in prognoza de primavara.

Impactul recesiunii asupra veniturilor la bugetul de stat determina largirea deficitului public la 7,8% din PIB in acest an, se arata in raportul CE, in timp ce prognoza anterioara prevedea un deficit bugetar de 5,1% din PIB pentru 2009. Executivul Uniunii Europene a efectuat modificari restranse in prognoza de toamna in ceea ce priveste estimarile privind cresterea preturilor de consum, anticipand o inflatie de 5,7% in acest an, de 3,5% in 2010, respectiv de 3,4% in 2011. Prognoza de inflatie a CE pentru 2009 depaseste semnificativ tinta asumata de BNR, de 3,5%, plus sau minus un punct procentual.

Articol aparut in ziarul Romania libera din 4 noiembrie 2009
Foto: Romania libera

Niciun comentariu: