luni, 9 noiembrie 2009

Exportul romanesc isi va reveni abia in al doilea semestru din 2010

Desi in  luna septembrie exporturile au inregistrat o atenuare a scaderii ritmului anual comparativ cu celelalte luni ale anului, exceptand martie, reprezentantii exportatorilor sustin ca inca nu sunt elemente care sa indice o revenire a vanzarilor in strainatate. Mai mult, previziunile indica o prelungire a crizei exporturilor romanesti pana in semestrul al doilea din 2010.


Caderea abrupta a exporturilor extracomunitare din luna octombrie cu 40,8%, dupa ce in septembrie, pe ansamblu, exporturile pareau sa-si revina inregistrand o crestere importanta, indica, potrivit oficialilor  Asociatiei Nationale a Exportatorilor sI Importatorilor din Romania (ANEIR), faptul ca declinul schimburilor comerciale va continua sI in perioada urmatoare.
„Exporturile extracomunitare sunt ca un barometru pentru exporturi pe ansamblu, acestea reprezentand in medie cam o patrime din total. Caderea din octombrie a exporturilor extracomunitare este cea mai mare din acest an si ne indica ca, in septembrie, cresterea exporturilor a fost conjuncturala, la fel ca in luna martie si nu am avut deci de-a face cu o revenire spectaculoasa. In luna septembrie, cresterea a existat in prima decada, pe fondul vanzarilor de autoturisme Dacia in strainatate. In a doua decada a lui septembrie, au reinceput scaderile, iar in octombrie avem de-a face iarasi cu un declin. Exporturile extracomunitare ar fi putut reprezenta un debuseu important in aceasta perioada, vanzarile realizandu-se catre zone ale globului mai putin atinse de criza, de exemplu, in Orient ”, ne-a declarat Mihai Ionescu, secretar general ANEIR.
In primele noua luni ale anului, comparativ cu perioada similara a anului trecut, exporturile au scăzut cu 18,3% la valori exprimate în euro, iar importurile s-au comprimat cu 36%, potrivit Institutului National de Statistica (INS). În luna septembrie, conform estimărilor preliminare INS, exporturile au însumat 2590,6 milioane euro, iar importurile au totalizat 3646,0 milioane euro. Comparativ cu luna septembrie 2008, exporturile au scăzut cu 13,1% la valori exprimate în euro, iar importurile au căzut 34%. Faţă de luna august, exporturile din luna septembrie au crescut cu 18,8% la valori exprimate în euro, iar importurile au crescut 24,5%.
„La un an de recesiune, Romania a contabilizat pierderi de volum la export de 7,5 miliarde euro, o treime din firmele de profil fiind excluse de pe piata externa”

Mihai Ionescu, secretar general ANEIR

„Noiembrie a marcat implinirea unui an de criza a exportului romanesc. Dupa opt ani de crestere exploziva, perioada in care volumul vanzarilor in strainatate crescusera de la zece miliarde dolari in 2000, la peste 35 miliarde euro anul trecut, luna noiembrie 2008 a marcat prima scadere a exporturilor de 10%. Au urmat reduceri din ce in ce mai drastice, varful fiind atins in octombrie. La un an de recesiune, Romania a contabilizat pierderi de volum de export de circa 7,5 miliarde euro, o treime din firmele de profil fiind excluse de pe piata externa. Pentru lunile urmatoare nu sunt semne de revenire a exporturilor, iar despre cresteri de volum de exporturi vom putea discuta, eventual, din semestrul II al anului viitor”, a precizat Mihai Ionescu.

Articol aparut in ziarul Romania libera din 10 noiembrie 2010
Foto: Romania libera



Niciun comentariu: