marți, 10 noiembrie 2009

Profitul Petrom a scazut cu o treime la noua luni

Compania a inregistrat in perioada ianuarie-septembrie 2008 o cifra de afaceri de 13 miliarde lei si un profit net de 2,29 miliarde lei. Investitiile s-au redus cu 42% in primele noua luni, de la 4,64 miliarde lei (1,1 miliarde euro), pana la 2,71 miliarde lei (641 milioane euro). Veniturile totale s-au diminuat cu 29% in primele trei trimestre, la 10,68 miliarde lei (2,52 miliarde euro), comparativ cu incasarile din perioada similara a anului trecut, de 15,08 miliarde lei. Petrom si-a redus cheltuielile cu 27%, de la 12,23 miliarde lei la 8,94 miliarde lei (2,11 miliarde euro). Cu toate acestea, in al treilea trimestru din 2009 Petrom a avut o cifra de afaceri de 3,53 miliarde lei, in scadere cu 25% comparativ cu intervalul iulie-septembrie 2008, cand a fost de 4,733 miliarde lei. Profitul net din al treilea trimestru a fost de 615 milioane lei, cu 2% sub castigul din aceeasi perioada a anului trecut, de 626 milioane lei.

"In ciuda conditiilor economice nefavorabile, in primele noua luni si trimestrul al treilea am inregistrat rezultate bune, sustinute de efectele raspunsului prompt la deteriorarea mediului: instrumente pentru acoperirea riscului pretului la titei in 2009, ajustarea costurilor si a operatiunilor, precum si asigurarea finantarii pentru proiectele-cheie. De asemenea, am redus costurile de productie si ne-am consolidat pozitia pe piata de retail a carburantilor. Cu toate acestea, rezultatele noastre cumulative pentru primele noua luni au fost afectate de preturile mai mici la titei, conditiile economice dificile si de deteriorarea marjelor, marcate de declinul in sectoarele industriale si comerciale", a declarat Mariana Gheorghe, director general executiv al Petrom.

In primele noua luni, productia de titei si gaze a grupului a coborat cu 4% fata de perioada similara din 2008, atingand nivelul de 51,12 milioane baril echivalent petrol, din cauza scaderii productiei interne. Productia de titei a grupului a fost de 24,94 milioane barili, cu 3% mai redusa fata de intervalul ianuarie-septembrie de anul trecut. Productia de gaze naturale in Romania a atins valoarea de 3.963 mil. mc, cu 6% mai mica fata de perioada ianuarie-septembrie 2008.
Nivelul productiei de gaze a fost afectat in cea mai mare parte de reducerea cererii (efect al opririi partiale a fabricilor de ingrasaminte si a altor consumatori industriali din Romania), fapt ce a determinat cresterea presiunii in sistemul de transport al gazelor, precum si din cauza intarzierilor la echiparea si punerea in productie a sondelor-cheie de pe zacamantul Mamu. Productia totala de titei si gaze in Romania in trimestrul trei a inregistrat o usoara crestere comparativ cu trimestrul doi. Cresterea productiei s-a datorat in principal punerii in productie a sondelor strategice Delta 6 si Lebada Vest 4, care compenseaza partial declinul natural al celorlalte zacaminte.

Articol aparut in ziarul Romania libera din 11 noiembrie 2009
Foto: Suat Eman / Freedigitalphotos

Niciun comentariu: