joi, 25 februarie 2010

70% din companii au marit salariile anul trecut

» In toate sectoarele au fost cresteri salariale in 2009.
» Doar 16% din companiile private au apelat anul trecut la masura somajului tehnic. 
» In intreprinderile direct productive, s-a aplicat cel mai des somajul tehnic pana la trei luni pentru angajati.

Romulus Cristea


Companiile private din sectorul industrial au apelat, in proportia cea mai mare (55%), la masura de a evita concedierile angajatilor, aplicand metoda somajului tehnic pe o perioada de pana la trei luni. Sectoarele IT si servicii financiare nu au utilizat somajul tehnic, in timp ce in segmentul de bunuri de consum numai 5% au aplicat masura.
Per ansamblu, numai 16% din companiile private au apelat la somaj tehnic, pe o perioada de pana la trei luni, iar 8% la concediu fara plata, situatie care se va schimba in cursul acestui an printr-o crestere a ponderii celor doi indicatori, putandu-se astfel evita concedierile angajatilor, potrivit PricewaterhouseCoopers  (PwC).
"Companiile nu au fost interesate de somajul tehnic, pentru ca este greu sa delimitezi exact cine pleaca si cine ramane, insa au existat diferente pe diferite sectoare. De exemplu, productia este campioana pentru ca, in primul rand, este obisnuita si, in al doilea rand, pentru ca atunci cand nu are cerere poate opri activitatea. In schimb, pe partea de servicii trebuie sa restructurezi intreaga activitate. In 2010, graficul se va schimba, iar companiile vor incepe sa apeleze la somajul tehnic", a declarat Ruxandra Stoian, partener in cadrul Departamentului de Servicii de consultanta resurse umane al PwC, citata de Mediafax.
Potrivit studiului PayWell 2009, realizat in decembrie, 82% din companiile private participante la studiu au precizat ca nu au folosit somajul tehnic, 6% au aplicat masura pe o perioada mai mica de 30 de zile, 7%, intre 30 si 60 de zile, si 3%, intre 60 si 90 de zile. La nivelul pietei, analistii PwC estimeaza ca 70,4% din companii le-au acordat cresteri salariale tuturor salariatilor in 2009. In domeniul serviciilor financiare, ponderea a ajuns la 60%, iar in cel al bunurilor de consum – la 50%.
In industrie, IT si farma, ponderea a fost cuprinsa intre 79 si 86%. Reprezentantul companiei de consultanta a explicat ca, in 2009, companiile private estimau o crestere medie a salariilor de 9%, dar in realitate s-a aplicat doar una de 7,5%, iar pentru 2010 indicatorul va fi de 6%. Cea mai mare crestere salariala in 2009 a fost in industrie, de 10,5%, la polul opus situandu-se sectorul bunurilor de consum, de 7,3%.

Cum a mers Petrom intr-un an de criza
OMV Petrom, cea mai mare companie romaneasca listata la Bursa de Valori Bucuresti,  a redus anul trecut numarul angajatilor cu 5.841. La sfarsitul lunii decembrie 2009, compania avea inregistrati 27.470 de salariati, fata de 33.311, in decembrie 2008, potrivit raportului anual transmis Bursei de Valori Bucuresti. Profitul net al OMV Petrom a crescut cu 34% in 2009, la 1,368 miliarde lei (322,8 milioane euro), dupa ce in ultimul trimestru a avut pierderi, iar cifra de afaceri a coborat cu 23%, la 12,842 miliarde lei (3,03 miliarde euro).
Pentru al doilea an consecutiv, managementul companiei doreste sa le propuna actionarilor sa nu distribuie dividende din profitul inregistrat anul trecut. In octombrie-decembrie, Petrom a avut o cifra de afaceri de 3,38 miliarde lei, in scadere cu 10% comparativ cu intervalul similar din 2008. "In pofida conditiilor economice nefavorabile, 2009 a marcat incheierea cu succes a unor etape importante. In segmentul de explorare si productie au fost finalizate cateva proiecte-cheie. Pe masura ce piata gazelor si a carburantilor a continuat sa se deterioreze in 2009, am actionat prompt, ajustand corespunzator lantul nostru valoric si revizuind in mod adecvat strategia in activitatea de rafinare si de produse chimice", a declarat directorul general al Petrom, Mariana Gheorghe.

Articol aparut in ziarul Romania libera din 26 februarie 2010
Foto: Romania libera

Niciun comentariu: