miercuri, 17 februarie 2010

Cine mai face bani din imobiliare, cand toata lumea asteapta


» Pe langa companiile cu experienta si traditie in domeniu, au rezistat crizei si unele mici firme de imobiliare dezvoltate ca afaceri familiale.
» Tranzactiile cu locuinte si terenuri in Ungaria, promovate in vestul tarii de agentiile romanesti, au dat gres si au adus falimentul.
» Preturile crescute brusc de vanzatori la inceputul lunii ianuarie, ca efect al Programului "Prima Casa", au fost readuse la nivelul initial, din lipsa de cumparatori. 

Romulus Cristea

Firmele mici de tranzactii imobiliare au fost cele mai afectate de criza economica, pe durata anului trecut majoritatea fiind in situatia de a intra in faliment sau de a-si suspenda activitatea. Asociatiile profesionale din domeniu estimeaza ca 30% din agentiile imobiliare au inchis definitiv afacerile, iar o treime a ramas in piata la un nivel de subzistenta.
Interesanta este insa si situatia unor agentii imobiliare infiintate in pragul crizei, care au reusit, cu resurse limitate, sa se mentina la un nivel acceptabil al profitului, supravietuind alaturi de firme cu experienta. In Giurgiu, sotii Radulescu au deschis in octombrie 2008 o firma de imobiliare. Desi timp de sase luni nu au reusit sa faca nici o afacere, in prezent, cu o medie constanta de doua tranzactii lunare, proprietarii agentiei se declara multumiti de rezultate. "Nu am pornit de la ideea sa ma imbogatesc, ci sa asigur pentru familie un venit suplimentar. Pentru mine este important ca am reusit sa raman pe piata, intr-un oras puternic lovit de criza, alaturi de firme cu experienta de peste 15 ani in domeniu. Deocamdata in cadrul firmei activam doar eu si sotia, iar eventuale angajari nu voi face decat daca voi reusi sa ajung la un numar de 15 tranzactii lunare", ne-a declarat Alexandru Radulescu, de la agentia "Idaki". In Giurgiu, tranzactiile imobiliare au scazut in 2009 cu 60-70%, cumparatorii fiind interesati in principal de apartamentele cu doua camere decomandate sau de garsonierele ieftine. "Se cauta chilipirurile, se ofera bani putini, iar de tranzactiile cu terenuri nici ca putem vorbi; practic, nu se mai tranzactioneaza", a precizat patronul firmei General din Giurgiu, agentie care functioneaza tot in familie (sot si sotie). In localitate, garsonierele se vand cu 15.000 euro, iar apartamentele de doua camere, cu finisaje si dotari, sub 30.000 euro.

Romanii nu mai cumpara case in Ungaria
Intr-o alta zona a tarii, la Oradea, din aproape 200 de agentii si persoane fizice care activau in imobiliare inaintea crizei, au mai ramas 30. Daca in primele luni ale anului 2009 agentii imobiliari din zona anuntau ca un nou Eldorado al locuintelor se dezvolta peste granita, in Ungaria, situatia din prezent este cu totul alta. Firmele care s-au orientat exclusiv spre proprietatile din Ungaria au intrat in faliment si au ramas cu stocul de proprietati nevandut. "Vanzarea catre romani de proprietati in Ungaria nu a mers chiar atat de bine cum se spunea. Trebuie sa tinem cont ca acolo este o alta legislatie, sunt alte obiceiuri etc. In plus, si acolo au aparut probleme legate de criza imobiliara. In Oradea au rezistat firmele mari cu experienta. Interesant este ca la noi nu au fost variatii mari de preturi, caderea din prezent fiind de 15-20%. In general, in Oradea, apartamentele vechi sunt cele mai multe si sunt putini dezvoltatori imobiliari. Un apartament de doua camere (confort I, 50 mp) se vinde acum cu 40.000 de euro; inainte de criza se vindea cu 45.000-48.000 de euro. La terenuri situatia sta altfel, caderile de preturi, pe fondul lipsei tranzactiilor, au ajuns la 60-70%", spune Valentin Catana, director general la Casa Regal.
Despre rezultatele experientei cu imobiliarele din Ungaria, patronul unei agentii care realiza astfel de tranzactii a concluzionat: "Am inchis firma anul trecut, am ramas cu stocul de proprietati".
Ca si in alte localitati din tara, la Oradea Programul "Prima Casa" a dezmortit piata pe segmentul apartamentelor vechi.
"Situatia din imobiliare nu se va redresa probabil nici in acest an; poate din 2011 sa asistam la o revenire. Cat despre preturi, nici acestea nu vor mai cobori foarte mult, fiind posibil ca din cauza Programului «Prima Casa» sa urce putin", a precizat Valentin Catana.

Tranzactiile au scazut si cu 70%
"Volumul tranzactiilor a inregistrat o cadere istorica in 2009. In 2010 numarul tranzactiilor a inceput deja sa creasca, dar valoarea medie a tranzactiilor este mult mai scazuta decat in trecut", sustine Christopher Shonn, managing partner la NAI Property Partners.
In Cluj, jumatate din agentiile imobiliare au fost inchise din cauza crizei in 2009.
"Au rezistat firmele care aveau cat de cat lichiditati. Nivelul tranzactiilor a scazut abrupt, chiar cu pana la 70%. De exemplu, in ultima perioada am realizat sase-zece tranzactii pe luna, insa inainte de criza se faceau zece tranzactii fara probleme. In august anul trecut, de exemplu, am avut un minimum de trei tranzactii lunare, mult sub o limita suportabila, dar am depasit momentul. Noi am reusit sa ne mentinem pe piata pastrand toti cei 21 de angajati. Nu am facut disponibilizari, insa am redus cheltuielile. Consideram ca este foarte important ca am rezistat pe o piata grav afectata de criza", a declarat Sergiu Suciu, reprezentantul agentiei "Ancuta" din Cluj-Napoca.
In Cluj, preturile la locuinte au inregistrat scaderi de 40%. Un apartament de doua camere (confort I, cu finisari) se vinde cu 47.000-55.000 de euro.
In alta zona a tarii, la Iasi, din peste 200 de agentii care functionau inaintea crizei, au mai ramas 50-60. Tranzactiile cu locuinte din blocurile vechi au scazut cu 40%, insa la apartamentele din blocurile noi procentul este mai mic. La fel ca in celelalte orase ale tarii, garsonierele si apartamentele de doua camere decomandate sunt cele mai tranzactionate, insa la un nivel mult inferior anilor 2007-2008.

Nici terenurile ieftine nu se mai vand
De la izbucnirea crizei, zona tranzactiilor cu terenuri a fost cea mai afectata. Rareori agentiile imobiliare au parte de vreun amator care sa doreasca sa cumpere un teren, si doar daca este vorba de vreun chilipir.
"Cel mai greu au mers vanzarile de terenuri. Foarte dificil. Anul trecut, la agentia noastra nu a venit nici un client doritor sa cumpere vreun teren. La agentia noastra, orientata mai mult pe categoria locuintelor sub 100.000 euro, in 2009 volumul tranzactiilor a scazut cu 30%, insa volumul comisioanelor s-a micsorat cu 50%. Am ales sa ne pastram clientii, sa oferim anumite facilitati. Am reusit sa pastram numarul angajatilor, nu am facut concedieri. Chiar daca a fost o scadere de 30%, am considerat ca este mai important sa pastram o echipa de profesionisti", ne-a declarat Marian Micu, director la "Casa Voastra", agentie imobiliara din Bucuresti care activeaza pe piata de peste zece ani.
In Giurgiu, reprezentantii agentiilor imobiliare spun ca afacerile cu terenuri nu mai merg deloc. Alexandru Radulescu, de la agentia "Idaki", preconizeaza o scadere a tranzactiilor cu terenuri, pe ansamblul orasului Giurgiu, cu 70%: "Terenurile aproape ca nu se vand, am putea spune. E o afacere care nu merge. Daca, de exemplu, un teren care valora inainte de criza 50 euro/mp se ofera azi la vanzare cu 10 euro, cumparatorul nu ar vrea sa ofere nici 3-4 euro".
De asemenea, Gabriel Zamfir, presedintele Uniunii Nationale Imobiliare (UNIM), apreciaza ca piata terenurilor este cea mai afectata de criza: "Intr-adevar, statistic, preturile au scazut cu un procentaj important, insa sunt greu de facut aprecieri generale atata vreme cat numarul tranzactiilor este insuficient".

» S-a iesit din amortire
Programul "Prima Casa" a dat un mic impuls pietei imobiliare inca de la sfarsitul anului trecut. Agentii imobiliari declara la unison ca din octombrie 2009 au reusit sa vanda locuinte atat prin Programul guvernamental "Prima Casa", cat si prin Programul "Casa Noua", promovat de ING Bank Romania.
"Programul «Prima Casa» a insemnat o gura de oxigen pe piata imobiliara. La preturi putem aprecia ca nu vor fi scaderi, pentru ca exista cerere pe piata. Interesant este ca, acum trei saptamani, cand se vorbea de relansarea programului cu un nou plafon de garantare, pe piata vanzatorii au crescut preturile (de exemplu, pentru un apartament cu doua camere in Iancului se cereau 67.000 euro, in loc de 62.000 euro), insa nu au gasit cumparatori si au fost fortati sa readuca preturile la nivelul de dinainte de 15 ianuarie", a precizat Marian Micu, de la "Casa Voastra".

Articol aparut in ziarul Romania libera din 18 februarie 2010
Foto: Romania libera

Niciun comentariu: