marți, 2 martie 2010

Deputatii vor sa oblige firmele sa-si angajeze contabili full-time

Toate firmele, inclusiv cele mici, vor fi nevoite sa-si angajeze contabili cu norma intreaga daca o propunere legislativa de modificare a Legii contabilitatii, semnata de 41 deputati, va trece de Senat si va fi aprobata de Camera Deputatilor.

Romulus Cristea

Cele 700.000 de firme din Romania vor trebui sa aiba cel putin un contabil angajat cu contract de munca, potrivit unui proiect legislativ ajuns deja la Senat. In prima sa forma, din propunerea legislativa reiesea ca firmele vor fi nevoite sa-si angajeze doi contabili cu norma intreaga. Ulterior, dupa izbucnirea unor dispute, unii deputati au recunoscut ca exista o greseala in text, care va fi indreptata printr-un amendament, astfel ca va exista obligativitatea angajarii unui singur contabil cu norma intreaga. Principalul argument al initiatorilor a fost ca angajarea contabililor in regim part-time a dus la "proliferarea muncii la negru".

"Pe piata serviciilor contabile s-a profitat de confuzia privind notiunea de compartiment din Legea contabilitatii.   Astfel a proliferat munca la negru, situatiile financiare fiind intocmite de persoane care nu detin competenta necesara. Situatiile financiare intocmite astfel pot aduce atingere grava interesului public", arata deputatii semnatari. Pe forumurile de specialitate au fost postate opinii care acuzau posibile interese in modificarea legii ale Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania. Desi au fost contactati pentru a-si exprima pozitia in privinta propunerii legislative, reprezentantii organizatiei nu ne-au oferit un raspuns in timp util. Reprezentantii organizatiilor profesionale ale oamenilor de afaceri sustin insa ca propunerea deputatilor este incorecta si abuziva.

"Propunerile recente de modificare a Legii contabilitatii sunt contrare recomandarilor Comisiei Europene, care a sugerat adoptarea unor masuri anticriza pentru microintreprinderi. S-a cerut, de catre expertii CE, gasirea unor solutii de simplificare a unor masuri fiscale, nicidecum aplicarea unor decizii care sa complice situatia financiara a firmelor. Pentru ce sa angajezi, de exemplu, un contabil cu 8 ore pe zi cand exista firme care fac 10-12 operatii contabile pe luna? Textul propus de deputati contine erori care trebuie corectate", ne-a declarat Cristian Parvan, secretar general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri (AOAR).

Articol aparut in ziarul Romania libera din 3 martie 2010
Foto: expertizacontabila.ro

Niciun comentariu: