duminică, 20 iunie 2010

Ce taxe de solidaritate a mai inventat statul

Codul Fiscal modificat vine cu impozite suplimentare
Noi biruri pentru contribuabili vor intra în vigoare de la 1 iulie.

 Romulus Cristea

Potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea Codului Fiscal, de la 1 iulie, tichetele de masă, tichetele-cadou, de creşă şi de vacanţă, precum şi plăţile compensatorii vor fi impozitate. De asemenea, proiectul de act normativ prevede impozitarea cu 16% a tuturor veniturilor sub formă de dobânzi din conturile şi depozitele şi bancare, indiferent dacă sunt la termen  sau la vedere. Se vor considera la calcul depozitele bancare constituite înainte de 1 iulie pe dobânda calculată de la această dată, până la termenul scadent. Dobânzile la depozitele la vedere/conturi curente, depozitele la termen şi instrumentele de economisire, precum şi dobânzile bonificate la depozitele clienţilor, constituite în baza legislaţiei privind economisirea şi creditarea în sistem colectiv pentru domeniul locativ, nu constituiau până în prezent venituri impozabile. În 2009, printr-o ordonanţă a Guvernului, fusese suspendat impozitul pe veniturile din depozitele bancare, măsura scutirii fiind extinsă şi pentru anul în curs. Prin noua decizie, gu­vernanţii speră să încaseze în al doilea semestru 217 milioane lei din impozitarea dobânzilor.


Extinderea bazei de impozitare îi va afecta şi pe beneficiarii drepturilor de autor, cotele de cheltuieli deductibile fiind propuse a se reduce la jumătate. Astfel, de la aceeaşi dată, cota de cheltuieli deductibile calculată la drepturile de proprietate intelectuală va fi redusă la 20% din venitul brut, faţă de 40% în prezent, potrivit Mediafax. În cazul veniturilor provenind din crearea unor lucrări de artă monumentală, cota de cheltuieli deductibile va fi redusă la 25% din venitul brut, faţă de 50%, cât se stipula în legislaţia în vigoare. Toate veniturile din jocuri de noroc vor fi impozitate aplicându-se o cotă de 25% aplicată asupra venitului net calculat la nivelul câştigurilor realizate într-o singură zi de la nivelul aceluiaşi organizator de jocuri sau plătitor. Până în prezent, veniturile provenite din jocurile de noroc se impuneau, prin reţinerea la sursă, cu o cotă stabilită de 20% aplicată asupra venitului net, dar care nu depăşeşte cuantumul de 10.000 lei, şi cu o cotă de 25% aplicată asupra venitului net care depăşeşte cuantumul de 10.000 lei, inclusiv.
Proprietarii care deţin mai multe locuinţe neînchiriate vor fi obligaţi să achite, până pe 30 septembrie, o taxă de solidaritate la bugetul local, suplimentar impozitului pe proprietate. Taxa va fi cuprinsă între 50 şi 200% din impozit (50% din impozitul datorat pe acest an pentru prima clădire în afara celei de la adresa de domiciliu, 100% din impozitul datorat pentru al doilea imobil şi 200% din impozit pentru a treia clădire şi următoarele).

Articol aparut in ziarul Romania libera din 21 iunie 2010

Foto: Romania libera

Niciun comentariu: