marți, 29 iunie 2010

Taxe. Ce se intampla de la 1 iulie

Majorarea TVA schimba contabilitatea?
Consumatorii vor suporta majorarea cotei de TVA, iar comercianţii nu vor avea complicaţii contabile
, spun analiştii fiscali.

Romulus Cristea

Pentru comercianţi nu va reprezenta o problema de contabilitate modificarea cotei de TVA anunţată de guvernanţi, decât dacă aceştia nu vor reuşi în timp util (până la 1 iulie) să-şi modifice meniurile caselor de marcat fiscale sau softurile de gestiune. În schimb, clientul final, cumpărătorul, va suporta din propriul buzunar diferenţa de TVA de la 19% la 24% pentru bunurile, serviciile şi alimentele cumpărate.
Un exemplu: un comerciant a cumpărat de la un angro în luna iunie marfă de 100 lei cu TVA de 19% şi pe care o va vinde cu un adaos de 50%. Dacă până la 1 iulie (când se introduce majorarea de TVA) din marfa iniţială a vândut de 20 lei cu preţul de 30 lei (s-a adaugat adaosul de 50%), TVA colectată a fost de  5,7 lei. De la 1 iulie a rămas cu o marfă de 80 de lei pe care o vinde cu adaosul comercial la 120 lei şi cu noua cotă adaugată de TVA de 24%. După vânzarea restului de marfă, valoarea TVA colectat e 28,8 lei. La final, pentru marfa achiziţionată în luna iunie şi vândută inclusiv în luna iulie când s-a modificat cota TVA, s-a colectat un TVA de 5,7 plus 28,8 lei. Scădem din această sumă TVA plătită de comerciant la angro de 19%, iar diferenţa reprezintă TVA datorat la buget. Dacă nu s-ar fi modificat TVA la buget s-ar fi datorat TVA care rezultă din înmulţirea valorii mărfii vândute cu adaos comerical (150 lei) cu 19% din care se scade cota de TVA plătită iniţial la angro (19%).
„Tot ce se va vinde de la 1 iulie va trebui să aibă TVA de 24%. Comerciantul nu este afectat din punct de vedere contabil dacă a cumpărat marfă în iunie cu TVA de 19% şi va vinde din ea în iulie cu TVA de 24%. Până pe 1 iulie, comerciantul are TVA deductibil de 19%. Pentru el este o operaţiune neutră. Tot ce a plătit e deductibil, iar ce a încasat în plus
de la client plăteşte diferenţa la stat. Nu pierde nimic. Pot apărea însă probleme în gestiune dacă comerciantul respectiv nu şi-a adaptat casa de marcat fiscală şi programul de contabilitate la noua cotă de 24%, iar aici este o altă problemă", ne-a declarat Gabriel Sincu, consultant fiscal.
De asemenea, avocatul Gabriel Biriş, consultant fiscal, subliniază faptul că nu există un motiv de îngrijorare pentru comercianţi legat de probleme care s-ar putea ivi în contabilitate din cauza modificării TVA.
„Nu este nici o problemă pentru un comerciant care are un stoc de marfă cumpărat, să zicem în iunie cu TVA de 19% şi din care va vinde în iulie cu un TVA de 24%. TVA plătită pentru achiziţie e deductibilă, la ce vinde este TVA colectată, iar diferenţa o dă la buget. Pentru comerciant TVA e neutră, nu-l influenţează", spune Biriş.

Articol aparut in ziarul Romania libera din 30 iunie 2010

Foto: Pixmac



Niciun comentariu: